Kolorowa Pizza
Taka pizza nie wymaga od nas wielkich umiejętności, ale za to zawsze smakuje najlepiej i w dodatku cieszy oko swymi kolorami. Możemy taką pizze przygotować z dziećmi które z chęcią nam pomogą np. w układaniu warzyw.
Moja kolorowa pizza mogła by mieć jeszcze więcej kolorów, ale w czasie jakim jesteśmy odpuściłam sobie chodzenie po sklepach i szukanie dodatkowych składników, zrobiłam ją z tego co miałam w domu, a smak podkręciłam przyprawami które są bardzo ważne w kuchni i nie możemy się ich bać zwłaszcza jak są z dobrym składem.
Składniki na 1 pizze o śred 28:
Zaczyn:
4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.
5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę.
Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.
Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Pizze podaje z sosem czosnkowo koperkowym. Smacznego !
Moja kolorowa pizza mogła by mieć jeszcze więcej kolorów, ale w czasie jakim jesteśmy odpuściłam sobie chodzenie po sklepach i szukanie dodatkowych składników, zrobiłam ją z tego co miałam w domu, a smak podkręciłam przyprawami które są bardzo ważne w kuchni i nie możemy się ich bać zwłaszcza jak są z dobrym składem.
Składniki na 1 pizze o śred 28:
Zaczyn:
- 12 g drożdży świeżych
- 1/2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- szczypta cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oliwy
Sos na spód pizzy:
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonych warzyw
- papryka wędzona, ząbek czosnku, oregano, bazylia, sól, pieprz,
- szczypta cukru
- 1 łyżka śmietanki 30 %
Dodatki:
- 1 żółta papryka
- na brzegi pizzy możemy dać pokrojone w kostkę pomidory (ja miałam w domu tylko jednego pomidora więc go nie dałam, za to użyłam więcej sosu na brzegach)
- 1/3 puszki zielonego groszku konserwowego
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, przyprawiona i przesmażona (niekonieczna)
- ser żółty tarty
Sos czosnkowo-koperkowy:
- 50 ml majonezu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej z koperkiem Vegeta Natur
- 1-2 łyżeczki posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Na samym początku warto przygotować sos czosnkowo-koperkowy aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły ze sobą.
1.Składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy najlepiej do lodówki na czas przygotowania pizzy.
2. W garnuszku zagrzewamy wodę wraz z cukrem i rozpuszczamy drożdże - odstawiamy do wyrośnięcia.
3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
3. W misce szykuje mąkę z solą, wlewam wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać.
Podczas wyrabiania dodaje 2-3 łyżki oleju. Całość zagniatam przez około 5-7 min.
Odstawiam na 30-40 min do wyrośnięcia.
4. W między czasie szykujemy sobie dodatki na pizze i sos.
5. Koncentrat wraz z przyprawami przekładamy do rondelka i podgrzewamy, na koniec próbujemy i jeśli jest za kwaśny dodajemy łyżkę śmietany i cukier.
6. Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki do pizzy lub formy na tartę.
Odstawiamy na 10 minut aby się napuszyło lekko.
Następnie smarujemy sosem i układamy dodatki. Na koniec posypujemy serem.
Pieczemy w 200-190 stopniach przez 15-20 minut bez termoobiegu (musimy pilnować bo każdy piekarnik jest inny)
Pizze podaje z sosem czosnkowo koperkowym. Smacznego !
2 comments
Czekam, aż się pizza upiecze :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje że smakowała :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.