Ciasto Snickers
Ciasto idealne na uroczystości rodzinne czy też święta, jest pyszne i wcale nie jest takie skomplikowane do przygotowania jak by mogło się wydawać ;)
Jest to taka pierwsza słodka propozycja na święta Wielkanocne.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Składniki na 3 blaty:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 2 małe jajka lub jedno duże
- 1 i 1/2 łyżki miodu
- 1 i 3/4 łyżki śmietany 18 %
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody
Składniki na masę orzechową do jednego blatu:
- 125 g drobno posiekanych orzechów
- 80 g masła
- 3 i 1/2 łyżki cukru
- 1 i 3/4 łyżki miodu
Masa budyniowa:
- 600 ml mleka
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
Dodatkowo:
- 250 g kajmaku
Masa orzechowa
1. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i całość podgrzewamy przez około 5 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Następnie zestawiamy z ognia do lekkiego przestygnięcia, ale nie całkowitego !
Ciasto
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy na trzy równe części. Każda wałkujemy na szerokość blaszki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na papier dajemy ciasto i pieczemy.
Trzeci blat pokrywamy cały masą orzechową i jego pieczemy w 180 stop przez około 15 minut.
Trzeci blat pokrywamy cały masą orzechową i jego pieczemy w 180 stop przez około 15 minut.
Jeśli pieczemy po dwa blaty ciasta, najlepiej będzie je piec w termoobiegu w 160-170 stop. przez około 10-15 minut. Bez termoobiegu w 180 stop przez podobną ilość czasu.
Po upieczeniu odczekujemy chwilę z zdjęciem blatów bo mogą się połamać !
Po upieczeniu odczekujemy chwilę z zdjęciem blatów bo mogą się połamać !
Krem budyniowy
3. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
4. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
Złożenie ciasta
według kolejności:
- blat
- kajmak
- blat
- masa budyniowa
- blat z masą orzechową
Ciasto najlepiej smakuje po 1 dniowym odstaniu. Smacznego !!!
Złożenie ciasta
według kolejności:
- blat
- kajmak
- blat
- masa budyniowa
- blat z masą orzechową
Ciasto najlepiej smakuje po 1 dniowym odstaniu. Smacznego !!!
10 comments
Mniami z chęcią bym się skusił ;)
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze że ciężko się nie skusić ;) :D
UsuńTrochę jest z nim roboty, ale smak wynagradza wszystko :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper bo jest przepyszne :D
Usuńbardzo lubię to ciasto
OdpowiedzUsuńChyba mało kto go nie lubi :D
UsuńI jak tu dbać o linię :D
OdpowiedzUsuń...oj ciężko jest ;) :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.