Taki torcik sobie przygotowałam, bez okazji, myślę że jest prosty i każdy może sobie go wykonać, a będzie nadawał się na rożne okazji lub bez okazji, jak u mnie :)
Składniki na tortownice o średnicy 18 cm
Biszkopt:
Składniki na tortownice o średnicy 18 cm
Biszkopt:
- 3 jajka kl M lub 2 jajka kl L
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżką mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru
- 2 łyżki oleju
Masa z kaszy manny
- 250 ml mleka
- 60 g masła
- 60 g cukru (1/4 szkl )
- 60 g kaszy manny (1/4 szkl )
- reszta mango pozostała z puszki
Glazura
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki gorącej wody
- 150 ml puree z mango
Do dekoracji
- około 80 ml śmietanki 30 %
- 1 łyżka cukru pudru
Biszkopt
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do blaszki której dno wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy !
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół.
Masa z kaszy manny
2. Mleko gotujemy z cukrem i masłem. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Po przestygnięciu dodajemy puree z mango (odejmujemy 150 g do glazury)
4. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem i dociskami, i wstawiamy do lodówki.
Glazura
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
6. Mango z puszki miksujemy i jeśli ma nitki to przecieramy je przez sitko, następnie do niego dodajemy żelatynę i miksujemy całość. Wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
7. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego !
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół.
Masa z kaszy manny
2. Mleko gotujemy z cukrem i masłem. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Po przestygnięciu dodajemy puree z mango (odejmujemy 150 g do glazury)
4. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy, a następnie przykrywamy drugim blatem i dociskami, i wstawiamy do lodówki.
Glazura
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
6. Mango z puszki miksujemy i jeśli ma nitki to przecieramy je przez sitko, następnie do niego dodajemy żelatynę i miksujemy całość. Wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
7. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną. Smacznego !
5 comments
Kocham wszystkie torty, a najbardziej owocowe :)
OdpowiedzUsuńOwocowe sa takie lżejsze i bardziej orzeźwiające :)
UsuńJaki cudowny. Bardzo lubię smak mango. Pozdrawiam kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńYUM! This cake sounds delicious. I love mango, and I love cake so put them together and it's heaven on a plate! xo
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.