Placuszki Na Mące Ryżowej / Bezglutenowe
Placuszki wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Dodanie jogurtu na bazie mleczka kokosowego podkręciło smak placuszków i stały się tym sposobem jeszcze smaczniejsze :)
Składniki na 10-12 placuszków:
Składniki na 10-12 placuszków:
- 150 g jogurtu kokosowego zwykłego lub owocowego lub naturalnego, gęstego
- 1-2 łyżki miodu / cukru pudru (jeśli jogurt jest słodki to pomijamy)
- od 1/2 do 3/4 szkl mąki ryżowej
- 1 jajko kl M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub 1/2 łyżeczki sody
12 comments
wyglądają rewelacyjnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńgenialne :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńakurat mam wszystkie składniki to dzisiaj zrobię na kolację, dzieciaki uwielbiają takie placuszki:-)
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieje że będą im smakować :-)
UsuńTrochę jak papier wyszły w smaku niestety. 3/10
OdpowiedzUsuńMąka ryżowa ma to do siebie że jest sucha i potrawy z niej wymagają jakiegoś dodatku mokrego np. sosu czy dżemu, do środka natomiast cukier waniliowy lub migdałowy i w smaku na pewno nie będą już jak papier. Pozdrawiam.
UsuńCzy można pominąć PDP lub sodę?
OdpowiedzUsuńPominięci sprawi że placki będą płaskie i nie puszyste, ale można spróbować wylać trochę ciasta bez proszku lub sody i jeśli będzie ok to pominąć.
UsuńMam celiakię i nie mogę zwykłego PDP czy sody a do tych specjalistycznych nie miałam dostępu na szybko pominęła całkowicie dodane tego składnika placki wyszły cienkie ale i tak ekstra boli chrupiące a w środku puszyste i miękkie na pewno jeszcze zrobię następnym razem wypróbuję z PDP ☺️☺️
UsuńTo fajnie że się udały i smakowały :) Dziękuje za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.