Najsmaczniejsza, Domowa Chałwa Słonecznikowa
Robiłam już chałwę sezamową <--klik, ale ta to jest mistrzostwo, jest tak smaczna, że można ją jeść bez opamiętania i nie wychwalam tu jej przesadnie, ale piszę Wam szczerze, potwierdzi to też mój mąż który skomponował i przyrządził tą chałwę - jej smak jest do złudzenia podobny do sezamowej, ale dla mnie o wiele smaczniejszy. Spróbujcie zrobić sobie taka domową chałwę, a już na pewno nie kupicie tej ze sklepu z litania niezdrowych składników i przesadnie przesłodzonej.
Składniki na 1 pudełeczko chałwy wielkości 10 x 7 cm
Składniki na 1 pudełeczko chałwy wielkości 10 x 7 cm
- 1 szklanka słonecznika
- 3 łyżki masła orzechowego (bez dodatków)
- 1-2 łyżeczki kakao
- 3-5 łyżeczek miodu (według smaku)
- aromat waniliowy lub odrobina naturalnej wanilii (kilka kropel)
1. Słonecznik podprażamy na suchej patelni na złoto aż zacznie charakterystycznie pachnieć :)
Uważajmy aby go nie przypalić bo chałwa będzie gorzka !
2. Podprażony słonecznik studzimy, następnie przestudzony przekładamy do malaksera / blendera i blendujemy. Kiedy słonecznik będzie już rozdrobniony dodajemy pozostałe składniki i blendujemy dalej, sprawdzamy smak i ewentualnie dodajemy jeszcze miodu czy masła tak aby nam smakowało.
3. Pojemnik wykładamy folią spożywczą, następnie przekładamy masę i ubijamy/ugniatamy ją.
Zawijamy w pozostał folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
(zdjęcie pojemniczka z ujedzoną już chałwą ;)
Zawijamy w pozostał folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
16 comments
oooo! w życiu bym nie pomyślała, by zrobić domową chałwę.
OdpowiedzUsuńTo polecam ją jak najszybciej zrobić i przekonać się jaka jest smaczna :D
UsuńTaka chałwa domowa musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna !
UsuńUwielbiam smak chałwy :-) ta domowa jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, nie ma sobie równych :)
Usuńale super, akurat mam wszystkie produkty to zaraz zrobię:-)
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakowała :)
UsuńSama jeszcze nie robiłam, choć uwielbiam smak :)
OdpowiedzUsuńJest prosta w przygotowaniu, koniecznie proszę zrobić :)
Usuńuwielbiam robić chałwę ze słonecznika i z sezamu:-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna więc jak tu jej nie robić ^_^
UsuńJeszcze nigdy nie jadłem chałwy, ale Twój przepis mnie namówił. Zobaczymy czy mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńPolecam i mam wielka nadzieje posmakuje Ci ta chałwa :)
UsuńKoniecznie sama wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam Ci serdecznie :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.