Gniazdka Z Piekarnika - Pieczone Krok Po Kroku
Te gniazdka to jest dla mnie hit, nie są smażone, a smakują prawie jak te z tłuszczu. Dla mnie to super, pyszna alternatywa tych smażonych, te są lekkie, wręcz fit ;)
Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :)
Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;)
Składniki na 10 -12 sporych gniazdek:
2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Uwielbiam je z dodatkiem lukru cytrynowego :)
Spróbujcie tej alternatywy "pączka" i dajcie znać czy smakowało ;)
Składniki na 10 -12 sporych gniazdek:
- 100 ml wody
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 3 jajka kl L
lukier cytrynowy:
- około 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
1. W garnku zagotowujemy wodę z mlekiem, cukrem i masłem.
2. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi być całkowicie wystudzone).
3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu.
Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z tylko i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Pieczemy je w 200 stop przez około 25 min - do tzw zrumieniania.
5. Kiedy gniazdka ostygną smarujemy je lukrem. Jeśli w domu mamy suche powietrze to nie przykrywamy gniazdek niczym zostawiamy je na talerzu/paterce nie staną się w tedy gumowe.
gotowe ciasto odstawiamy do przestygnięcia aby to przyspieszyć wystarczy wstawić garnek na 10 minut do zimnej wody (ciasto nie musi być całkowicie wystudzone).
3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu.
Po 3 jajku sprawdzamy ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.
4. Przekładamy ciasto do worka cukierniczego z tylko i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy gniazdka (po 6 na jedną blaszkę) w sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !
Pieczemy je w 200 stop przez około 25 min - do tzw zrumieniania.
5. Kiedy gniazdka ostygną smarujemy je lukrem. Jeśli w domu mamy suche powietrze to nie przykrywamy gniazdek niczym zostawiamy je na talerzu/paterce nie staną się w tedy gumowe.
Źródło inspiracji tutaj
19 comments
uwielbiam!!! ale pieczonych jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńPolecam ta wersje, jest pycha :-)
Usuńmmm pychota
OdpowiedzUsuńDokładnie :-)
Usuńwyglądają genialnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSpróbuję dziś zrobić.Napewno będą pyszne 🤗
OdpowiedzUsuńWyglądają i prawdopodobnie smakują przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje i tak bardzo smaczne są :D
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńCiekawe czy wyszłyby wegańskie xD
OdpowiedzUsuńNie wiem, ale trzeba spróbować :-)
Usuńświetny przepis c:
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMi wyszło tylko na 7( dodałam wszystko jak w przepisie. Zobaczymy jak w smaku 😊
OdpowiedzUsuńCzasami tak się zdarzy, że wyjdzie mniej lub więcej niż w przepisie, mam nadzieje że będą smakować bo ja piekę je dość często :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.