Rumiane Chałki
Proste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;)
Składniki na dwie chałki
Zaczyn:
1. Z drożdży, 1 łyżki cukru robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na dwie części. zagniatamy je ponownie i każdą dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
4. Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.
Kiedy podrosną, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25 min.
Upieczone przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!
Składniki na dwie chałki
Zaczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej tortowej
- 1 jajko kl L lub XL
- 6 łyżek cukru
- esencja waniliowa
- 50 g roztopionego masła
- 1 nie czubata łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 1 żółtko + 1 łyżka mleka
1. Z drożdży, 1 łyżki cukru robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na dwie części. zagniatamy je ponownie i każdą dzielimy na 3 części, każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
4. Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.
Kiedy podrosną, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25 min.
Upieczone przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!
12 comments
idealne chałki
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
UsuńDziś piekę chleb, ale w drugiej kolejności to już muszę zrobić chałki!
OdpowiedzUsuńChlebek domowy pychota, ale chałeczki polecam :D
UsuńIdealne ❤ uwielbiam domową chałkę 😊
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńAj, domowa chałka nie ma sobie równej <3 Pyszności!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńPięknie wyglądają :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńA co z tą śmietaną🤔
OdpowiedzUsuńDodajemy do ciasta razem z wyrośniętym zaczynem i innymi składnikami :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.