Rumiane Chałki

by - 1/08/2020 12:01:00 AM

Proste i przepyszne chałki idealne na śniadanie ;)










Składniki na dwie chałki

Zaczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko kl L lub XL
  • 6 łyżek cukru
  • esencja waniliowa
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 nie czubata łyżka kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka


1. Z drożdży, 1 łyżki cukru  robimy zaczyn w ciepłym mleku. Odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy esencję waniliową, wbijamy jajko, dodajemy śmietanę oraz dodajemy cukier. Kiedy zaczyn nam wyrośnie, przelewamy go do mąki i zagniatamy ciasto. Podczas zagniatania dolewamy partiami roztopione masło.
 Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
3. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, dzielimy je na dwie części. zagniatamy je ponownie i każdą dzielimy na 3 części,  każdą cześć rozciągamy w wałek, wałki zaplatamy ze sobą w warkocz chowając końce chałki pod spód, tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
4. Zaplecione chałki przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 20 min do napuszenia.



Kiedy podrosną, smarujemy ją roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 25 min.
Upieczone przekładamy na kratkę do przestygnięcia. Smacznego !!








Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych