Kremowy Sernik Z Polewą Karmelową

by - 12/21/2019 12:01:00 AM

To już ostatni przepis przed świętami dlatego chciałam Wam życzyć radosnych, pogodnych (chociaż chciałabym śnieżnych) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych jak najmilej w rodzinnym gronie.
Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :)










Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:

  • 100 g ciastek maślanych
  • 20 g masła
Masa serowa:
  •  500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej)
  • 170 ml śmietanki 30 %
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • kilka kropel esencji waniliowej
Polewa karmelowa:

  • 1/3 szkl cukru
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • 1 i 1/2 łyżka wody
  • 10 g masła


Spód z ciasteczek

1. Ciastka kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Masa serowa

2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy. 
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.

Polewa karmelowa

5. Do rondelka wkładamy cukier i wodę, podgrzewamy aż do zagotowania. Nie mieszamy ! możemy tylko potrząsać rondelkiem. Czekamy aż syrop nabierze bursztynowego koloru.
Jak tylko to się stanie to zdejmujemy z palnika i wlewamy śmietankę oraz masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. gotowym sosem polewamy schłodzony sernik. Smacznego !!!


Podobne Posty

18 comments

  1. Zachęciłaś mnie bardzo, może upiekę i mnie też wyjdzie taki piękny :)
    Dziękuję za życzenia , Tobie również wspaniałych
    świąt Bożego Narodzenia; dużo zdrowia i radości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana ale on cudownie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten sernik wygląda rewelacyjnie! Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sernik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mm... wygląda pysznie! Zrobię na sylwestra, bo na święta już nie zdążę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wydaje się puszysty i bardzo lekki :) Musi być pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie się zapowiada, lubię takie serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojej wyglada obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych