Kremowy Sernik Z Polewą Karmelową
To już ostatni przepis przed świętami dlatego chciałam Wam życzyć radosnych, pogodnych (chociaż chciałabym śnieżnych) Świąt Bożego Narodzenia spędzonych jak najmilej w rodzinnym gronie.
Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Chciałabym Wam także życzyć aby wszystkie potrawy i wypieki udały się i smakowały wyjątkowo w tym dniu :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
- 100 g ciastek maślanych
- 20 g masła
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie (użyłam sera twarogowego w kiełbasce/osłonce foliowej)
- 170 ml śmietanki 30 %
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel esencji waniliowej
Polewa karmelowa:
- 1/3 szkl cukru
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- 1 i 1/2 łyżka wody
- 10 g masła
Spód z ciasteczek
1. Ciastka kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
2. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy.
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 170-180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji.
Polewa karmelowa
5. Do rondelka wkładamy cukier i wodę, podgrzewamy aż do zagotowania. Nie mieszamy ! możemy tylko potrząsać rondelkiem. Czekamy aż syrop nabierze bursztynowego koloru.
Jak tylko to się stanie to zdejmujemy z palnika i wlewamy śmietankę oraz masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. gotowym sosem polewamy schłodzony sernik. Smacznego !!!
5. Do rondelka wkładamy cukier i wodę, podgrzewamy aż do zagotowania. Nie mieszamy ! możemy tylko potrząsać rondelkiem. Czekamy aż syrop nabierze bursztynowego koloru.
Jak tylko to się stanie to zdejmujemy z palnika i wlewamy śmietankę oraz masło. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego zgęstnienia. gotowym sosem polewamy schłodzony sernik. Smacznego !!!
18 comments
Zachęciłaś mnie bardzo, może upiekę i mnie też wyjdzie taki piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za życzenia , Tobie również wspaniałych
świąt Bożego Narodzenia; dużo zdrowia i radości :)
Musi się udać, dziękuje za życzenia :-)
UsuńDziękuję za przepis :)
UsuńKochana ale on cudownie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*
UsuńTen sernik wygląda rewelacyjnie! Moje smaki!
OdpowiedzUsuńCieszę się i dziękuje :)
UsuńWygląda naprawdę kremowo!
OdpowiedzUsuńZapewniam, jest naprawdę bardzo kremowy :)
UsuńTen sernik wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńMm... wygląda pysznie! Zrobię na sylwestra, bo na święta już nie zdążę.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rzeczy!
OdpowiedzUsuńwoow idealny serniczek
OdpowiedzUsuńWydaje się puszysty i bardzo lekki :) Musi być pyszny :D
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, lubię takie serniki :)
OdpowiedzUsuńOjej wyglada obłędnie pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.