Bezglutenowy Jabłecznik ( przepis II )
Taka szarlotka bezglutenowa z tego rodzaju mąk jest równie smaczna co ta tradycyjna. Dodatek mąki arachidowej (z orzechów ziemnych) idealnie komponuje się z soczystymi lekko kwaskowymi jabłkami. Wypróbujcie koniecznie przepis :)
Składniki na tortownicę o śred. 18 cm:
Składniki na tortownicę o śred. 18 cm:
- 100 g mąki ryżowej
- 120 g mąki arachidowej
- 1 żółtko
- 50 g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 50 g cukru lub 60 g ksylitolu
- 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- cukier puder
Nadzienie:
- 3 jabłka średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
- 1 łyżka soku z cytryny
- cynamon
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).
Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut grzanie góra dół.
Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut grzanie góra dół.
9 comments
ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńjaki piękny!
OdpowiedzUsuń:D Dziękuje :-)
UsuńMusi być pyszny :) Jabłecznik po serniku to najlepsze u mnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńJabłecznika chyba nie da się zepsuć, musi być pyszny ;)
UsuńPyszności,jabłecznik uwielbiam w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńSuper, że w sieci można znaleźć już tak wiele przepisów na bezglutenowe dania. To bardzo ważne dla osób chorujących na celiakię.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.