Risotto Z Pieczarkami I Jarmużem
Risotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z Wami :)
Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem.
Jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka :)
Składniki na 2 osoby:
Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem.
Jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka :)
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 200 g pieczarek
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- około 100 g jarmużu (same liście (bez łodyg), pokrojone na drobno)
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- starty parmezan
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
Kiedy się trochę przesmażą dodaje pokrojony na drobno jarmuż.
Kiedy się trochę przesmażą dodaje pokrojony na drobno jarmuż.
3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !
*jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto.
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !
*jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto.
4 comments
Jak ja lubię risotto. Pysznie kochana :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie proste przepisy na dania. Jako mama i kobieta pracująca rzadko kiedy mam czas na gotowanie :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.