Risotto Z Pieczarkami I Jarmużem

by - 1/14/2020 12:02:00 AM

Risotto bardzo często przygotowuje i często coś w nim zmieniam, czasami są to małe zmiany, a czasami duże i w tedy dziele się tym przepisem z Wami :)
Tym razem risotto z jarmużem jakże zdrowym i smacznym warzywem.
Jeśli chcecie aby danie było bez mięsne wystarczy pominąć filet z kurczaka :)








Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  •  około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1 kieliszek wytrawnego wina
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • około 100 g jarmużu (same liście (bez łodyg), pokrojone na drobno)
  • 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia
  • starty parmezan

1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
2. Pieczarki obieramy, myjemy i ścieramy lub kroimy na plasterki (zależy co kto lubi, ja większość pieczarek starłam na grubych oczkach, a parę pokroiłam w plasterki ) dodaję do cebulki. solę i pieprzę oraz wkrawam ząbek czosnku.
Kiedy się trochę przesmażą dodaje pokrojony na drobno jarmuż.
3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość. Następnie podlewam 3 chochelkami bulionu i przykrywam.
 Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !


*jeśli przeszkadza Wam twarda "tekstura" jarmużu możecie go wcześniej podgotować przez 5 minut i dopiero dodać do risotto.

Podobne Posty

3 komentarze

  1. Jak ja lubię risotto. Pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie proste przepisy na dania. Jako mama i kobieta pracująca rzadko kiedy mam czas na gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne