Krucho Drożdżowa Rolada Makowa

by - 12/19/2019 12:02:00 AM

Bardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :)








Składniki na jedną roladę

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 1 jajko kl M
  • 1 żółtko
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego
  • 40 g masła
  • 50 g cukru

Masa makowa:
  • 150 g maku mielonego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki miodu
  • 2 białka
  • bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
  • esencja migdałowa

Dodatkowo:

  • lukier do polania
  • owoce/skórki kandyzowane


Masa makowa


1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki



Ciasto

3. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
4. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 30 x 25 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !
następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.

5. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3 cm )


(tutaj zdjęcie z rolady z białym makiem)


6. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początku i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
7. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.



Roladę pieczemy w 180 stop. przez 35-40 minut.
Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.
Wystudzona polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego !!!




Podobne Posty

8 comments

  1. Bardzo ładnie Ci wyszła rolada, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :))

    OdpowiedzUsuń
  2. mozna uzyc suszone drozdze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można :) Wystarczy je wtedy wymieszać z mąką.

      Usuń
  3. Co daje owijanie rolady w papier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest duże prawdopodobieństwo że nie pęknie, a jak pęknie to nie tak głęboko :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych