Krucho Drożdżowa Rolada Makowa
Bardzo lubię krucho drożdżowe ciasto i nie mogło go zabraknąć na święta. Jest prostsze w przygotowaniu niż samo drożdżowe, a masa z mielonego maku też jest prosta do wykonania co skraca czas, a tym samym mamy go więcej dla nas samych, dla rodziny :)
Składniki na jedną roladę
Ciasto:
Dodatkowo:
Masa makowa
1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki
Ciasto
3. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
4. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 30 x 25 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !
następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.
5. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3 cm )
6. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początku i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
7. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.
Roladę pieczemy w 180 stop. przez 35-40 minut.
Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.
Wystudzona polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego !!!
Składniki na jedną roladę
Ciasto:
- 200 g mąki
- 15 g drożdży
- 1 jajko kl M
- 1 żółtko
- 1 czubata łyżka śmietany 18 % lub ewentualnie gęstego jogurtu greckiego
- 40 g masła
- 50 g cukru
Masa makowa:
- 150 g maku mielonego
- 150 ml wody
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki miodu
- 2 białka
- bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
- esencja migdałowa
Dodatkowo:
- lukier do polania
- owoce/skórki kandyzowane
Masa makowa
1.W garnku zagrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej miód, masło, a następnie dodajemy mak i zagotowujemy całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i ewentualnie esencje migdałową.
2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki
Ciasto
3. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
4. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko i żółtko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto i wałkuje na prostokąt wielkości 30 x 25 cm najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia w który potem będziemy zawijać roladę !
następnie smaruje ciasto białkiem aby ciasto nie odstawało od maku i nie tworzył się zakalec.
5. Następnie wykładam masę makową zostawiając wolne brzegi ( 3 cm )
(tutaj zdjęcie z rolady z białym makiem)
6. Boki zawijam na masę makową, następnie zawijam całe ciasto w roladę. W ten sposób z początku i końca rolady masa nie będzie wychodzić ;)
7. Roladę następnie zawijamy w papier do pieczenie tak aby koniec papieru znalazł się pod spodem, a przestrzeń między papierem, a roladą była na grubość naszej dłoni.
Roladę pieczemy w 180 stop. przez 35-40 minut.
Następie wyjmujemy ją z piekarnika i pozwalamy jej ostygnąć w tym papierze.
Wystudzona polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką. Smacznego !!!
8 comments
Bardzo ładnie Ci wyszła rolada, wygląda bardzo apetycznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :))
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
Usuńmozna uzyc suszone drozdze?
OdpowiedzUsuńTak, można :) Wystarczy je wtedy wymieszać z mąką.
UsuńCo daje owijanie rolady w papier?
OdpowiedzUsuńJest duże prawdopodobieństwo że nie pęknie, a jak pęknie to nie tak głęboko :)
UsuńNarobiłaś mi ochoty...
OdpowiedzUsuń;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.