Piernikowe, Maślane Ciasteczka / Bez Jajek

by - 12/17/2019 12:02:00 AM

Takimi ciasteczkami nikt nie pogardzi, są kruchutkie, wręcz delikatne, maślane i w dodatku bez jajek i proszku do pieczenia ! Są przepyszne i z całego serducha je polecam :)












Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek:

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku bez cukru (może być waniliowy lub czekoladowy)

Dodatkowo:

  • około 100 g marmolady/ gęstego dżemu lub powideł

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !


1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, obie mąki (lub proszku budyniowego) i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je foremką do małych tarteletek/babeczek, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Następnie na środek każdego ciasteczka dajemy marmoladę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 20-30 minut ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 minut

Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, zostawiamy je na blaszce przez 5 minut, a następnie ostrożnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !

Podobne Posty

1 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych