Piernikowe, Maślane Ciasteczka / Bez Jajek
Takimi ciasteczkami nikt nie pogardzi, są kruchutkie, wręcz delikatne, maślane i w dodatku bez jajek i proszku do pieczenia ! Są przepyszne i z całego serducha je polecam :)
Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek:
Dodatkowo:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, obie mąki (lub proszku budyniowego) i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je foremką do małych tarteletek/babeczek, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Następnie na środek każdego ciasteczka dajemy marmoladę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 20-30 minut ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 minut
Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, zostawiamy je na blaszce przez 5 minut, a następnie ostrożnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !
Składniki na niecałe 2 blaszki ciastek:
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 200 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej lub budyniu w proszku bez cukru (może być waniliowy lub czekoladowy)
Dodatkowo:
- około 100 g marmolady/ gęstego dżemu lub powideł
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej !
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, obie mąki (lub proszku budyniowego) i miksujemy do powstania gładkiej masy.
2. Ciasteczka wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Możemy rwać kuleczki i spłaszczać je foremką do małych tarteletek/babeczek, lub przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać prosto na blachę.
Następnie na środek każdego ciasteczka dajemy marmoladę.
Gotowa blaszkę z ciastkami chowamy do lodówki na około 20-30 minut ! (jeśli tego nie zrobimy to ciastka mogą rozpłynąć się w piekarniku )
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stop, następnie po włożeniu ciastek do piekarnika obniżamy temp do 200 stop. i pieczemy przez około 10-15 minut
Ciastka po upieczeniu są bardzo miękkie, zostawiamy je na blaszce przez 5 minut, a następnie ostrożnie przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego !
1 comments
Super pomysł na ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.