Sernik Na Białkach

by - 11/15/2019 12:02:00 AM

Zestawy białek które zostają mi zawsze zamrażam, ale pudełeczko nie jest bez dna więc skłoniło to mnie do stworzenie już nieco w nieco świątecznej atmosferze serniczka, który jest delikatny, kremowy, ale nie ciężki. Sernik jest po prostu pyszny i sprawdzi się na każde święta :)













Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:
  • 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych
  • 45 g masła
Masa z sera:
  • 200 g twarogu gęstego ale kremowego
  • 35 g masła roztopionego
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko kl M
  • 3 białka (110 g)
Polewa z czekolady:
  • 4 łyżeczki cukru
  • 15 g masła
  • 2 czubate łyżeczki kakao



Spód ciasteczkowy

1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek".
Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Masa serowa

2. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy budyń w proszku, śmietankę płynną, cukier i cukier waniliowy.
4. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy ich myć ) miksujemy składniki z miski tylko do połączenia składników.
5. Następnie dodajemy ubite białka i szpatułką delikatnie mieszamy całość.
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek.

Sernik pieczemy w 180 stop przez 50 - 60 minut

Polewa czekoladowa

6. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy wystudzony sernik. Smacznego !!




Podobne Posty

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

durszlak

blogi kulinarne