Sernik Na Białkach
Zestawy białek które zostają mi zawsze zamrażam, ale pudełeczko nie jest bez dna więc skłoniło to mnie do stworzenie już nieco w nieco świątecznej atmosferze serniczka, który jest delikatny, kremowy, ale nie ciężki. Sernik jest po prostu pyszny i sprawdzi się na każde święta :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
- 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych
- 45 g masła
Masa z sera:
- 200 g twarogu gęstego ale kremowego
- 35 g masła roztopionego
- 100 ml śmietanki 30 %
- 1 i 1/2 łyżki budyniu w proszku
- 90 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 jajko kl M
- 3 białka (110 g)
Polewa z czekolady:
- 4 łyżeczki cukru
- 15 g masła
- 2 czubate łyżeczki kakao
Spód ciasteczkowy
1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek".
Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa
2. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy budyń w proszku, śmietankę płynną, cukier i cukier waniliowy.
4. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy ich myć ) miksujemy składniki z miski tylko do połączenia składników.
5. Następnie dodajemy ubite białka i szpatułką delikatnie mieszamy całość.
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek.
Sernik pieczemy w 180 stop przez 50 - 60 minut
Polewa czekoladowa
6. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy wystudzony sernik. Smacznego !!
1. Ciasteczka rozkruszamy za pomocą wałka, tłuczka lub w malakserze. Dolewamy roztopione masło i mieszamy całość aż będą przypominać "mokry piasek".
Tak przygotowaną masą, wylepiamy spód tortownicy, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Masa serowa
2. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy roztopione masło, wbijamy jajko, dodajemy budyń w proszku, śmietankę płynną, cukier i cukier waniliowy.
4. Tymi samymi ubijakami ( od miksera - nie musimy ich myć ) miksujemy składniki z miski tylko do połączenia składników.
5. Następnie dodajemy ubite białka i szpatułką delikatnie mieszamy całość.
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek.
Sernik pieczemy w 180 stop przez 50 - 60 minut
Polewa czekoladowa
6. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy wystudzony sernik. Smacznego !!
4 comments
Ten sernik wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle ten sernik kusi <3
OdpowiedzUsuńSerniczek wygląda przepysznie :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje sernik , upiekę go. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.