Murzynek Z Masą Budyniową Na Kwaśnej Śmietanie

by - 11/22/2019 12:02:00 AM

Ciasto wychodzi puszyste a zarazem wilgotne, a krem budyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany jest tak smaczny że można wyjadać go wprost z rondelka ;)
Ciasto sprawdzi się na każdą okazje :)














Składniki na blaszkę 20 x 10 cm

Murzynek:

  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 jajko kl L
  • 70 g masła
  • 80 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
Masa budyniowa na kwaśnej śmietanie:
  • 1 jajko kl M
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej z malutkim czubkiem
  • 1/4 szkl kwaśnej śmietany 18 %
  • 40 g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 200 ml mleka
  • kilka kropel esencji waniliowej

Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżeczek cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 czubate łyżeczki kakao


Murzynek

1. Masło miksujemy z cukrem na puch i następnie dodajemy jajko cały czas miksując.
2. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie przelewamy od razu do foremki .
Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.

Masa budyniowa

3. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.
4. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do przestygnięcia masy, ale nie całkowicie.

Złożenie

5. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy ją murzynka (nadmiar masy, zjadamy ;)


Polewa czekolada

6. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!




Podobne Posty

12 komentarze

  1. cos wspaniałego koniecznie muszę upiec pozdrawim!

    OdpowiedzUsuń
  2. Murzynek na bogato ;-)Takiego murzynka to ja mogę jeść :-) Super

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam w planach upiec to ciasto, przepis bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To taki zapomniany przepis a smakuje pysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, zgadzam się i warto wracać do takich smaków ^_^

      Usuń
  5. Jakiś mi nie wyrósł :( musiałam zrobić dwa te biszkopty każdy niski mam blaszkę 40x20 i dałam produkty razy 2

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na taka blaszkę to jeszcze za mało razy 2. Po przeliczeniach wyszło mi że powinna Pani moje składniki przemnożyć razy 4 (czyli mąki 2 szkl, jajka 4 sztuki itd.) Zawsze w takich sytuacjach kiedy mamy większa bądź mniejsza blaszkę warto skorzystać z przelicznika foremek (sama nie posiadam na stronie takiego) ale jest dostępny np. na Moje Wypieki :) Pozdrawiam i mam nadzieje że następnym razem nie będzie Pani musiała podwójnie piec ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych