Murzynek Z Masą Budyniową Na Kwaśnej Śmietanie
Ciasto wychodzi puszyste a zarazem wilgotne, a krem budyniowy z dodatkiem kwaśnej śmietany jest tak smaczny że można wyjadać go wprost z rondelka ;)
Ciasto sprawdzi się na każdą okazje :)
Składniki na blaszkę 20 x 10 cm
Murzynek:
Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Masa budyniowa
3. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.
4. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do przestygnięcia masy, ale nie całkowicie.
Złożenie
5. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy ją murzynka (nadmiar masy, zjadamy ;)
Polewa czekolada
6. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!
Ciasto sprawdzi się na każdą okazje :)
Składniki na blaszkę 20 x 10 cm
Murzynek:
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 1 jajko kl L
- 70 g masła
- 80 g kwaśnej śmietany 18 %
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody
Masa budyniowa na kwaśnej śmietanie:
- 1 jajko kl M
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej z malutkim czubkiem
- 1/4 szkl kwaśnej śmietany 18 %
- 40 g masła
- 1/4 szkl cukru
- 200 ml mleka
- kilka kropel esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
- 5 łyżeczek cukru
- 15 g masła
- 1 łyżka zimnego mleka
- 2 czubate łyżeczki kakao
Murzynek
1. Masło miksujemy z cukrem na puch i następnie dodajemy jajko cały czas miksując.
2. Partiami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,sodą kakao oraz kwaśną śmietanę i miksujemy na najmniejszych obrotach a następnie przelewamy od razu do foremki .Pieczemy w 180 stop przez około 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
Masa budyniowa
3. Roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mąką ziemniaczaną. Mleko gotujemy z masłem i cukrem. Do zagotowanego mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy przez około 4-5 minut.
4. Następnie przykrywamy wierzch folią spożywczą albo woreczkiem i odstawiamy do przestygnięcia masy, ale nie całkowicie.
Złożenie
5. Masę dzielimy na dwie części i przekładamy ją murzynka (nadmiar masy, zjadamy ;)
Polewa czekolada
6. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto.
Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego !!!
12 comments
cos wspaniałego koniecznie muszę upiec pozdrawim!
OdpowiedzUsuńDziękuje, ciasto jest przepyszne, polecam :)
UsuńMurzynek na bogato ;-)Takiego murzynka to ja mogę jeść :-) Super
OdpowiedzUsuńCiszę się i dziękuje :)
UsuńAle pycha♥
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę ;)
UsuńMam w planach upiec to ciasto, przepis bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę udanego wypieku :)
UsuńTo taki zapomniany przepis a smakuje pysznie
OdpowiedzUsuńTo prawda, zgadzam się i warto wracać do takich smaków ^_^
UsuńJakiś mi nie wyrósł :( musiałam zrobić dwa te biszkopty każdy niski mam blaszkę 40x20 i dałam produkty razy 2
OdpowiedzUsuńNa taka blaszkę to jeszcze za mało razy 2. Po przeliczeniach wyszło mi że powinna Pani moje składniki przemnożyć razy 4 (czyli mąki 2 szkl, jajka 4 sztuki itd.) Zawsze w takich sytuacjach kiedy mamy większa bądź mniejsza blaszkę warto skorzystać z przelicznika foremek (sama nie posiadam na stronie takiego) ale jest dostępny np. na Moje Wypieki :) Pozdrawiam i mam nadzieje że następnym razem nie będzie Pani musiała podwójnie piec ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.