Waniliowe Kruche Babeczki Z Budyniem
Przepyszne, kruche, waniliowe ciasto, słodziutki cukier puder na górze lub pyszna czekolada, a w środku kremowy i delikatny budyń :) Takie są te babeczki, a jeszcze ciepłe wręcz rozpływają się w ustach ;)
Składniki na 10-12 małych babeczek
Ciasto kruche:
Składniki na 10-12 małych babeczek
Ciasto kruche:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl cukru
- 90 g masła
- 2 żółtka kl L
- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18 %
- esencja waniliowa
Nadzienie:
- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 3 płaskie łyżki cukru
Dodatkowo:
- cukier puder
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
1. Z podanych składników gotujemy budyń i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
2. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (ciasto może się lepić) i chowamy je do lodówki na co najmniej 30 minut (ja zagniotłam je dzień wcześniej, więc ciasto spędziło całą noc w lodowce i poranek)
3. Po czasie leżakowania wałkujemy dość cienki placek i wykrawamy foremką do babek ciasteczka, po dwa ciasteczka na jedną babeczkę. Następnie smarujemy masłem foremki i posypujemy bułką tartą i wylepiamy ciastem.
4. Do tak wylepionych ciastem babeczek nakładamy budyń i przykrywamy drugim wykrojonym "ciasteczkiem" szczelnie zaklejając brzegi.
9 comments
uwielbiam te babeczki
OdpowiedzUsuń:> :D
UsuńJa do środka,przed budyniem,wkładam jeszcze wydrylowana wiśnie z kompotu😊
OdpowiedzUsuńOo...super pomysł, wypróbuje :)
UsuńSą cudowne, częstuje się i życzę miłego weekendu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :*:*
UsuńWow! Jakie rewelacyjne babeczki!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńIdealne jak dla mnie, szkoda że mam głupi piekarnik :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.