Domowa Chałwa Dwusmakowa
Domowa chałwa jest prostsza niż myślałam, tylko sprzęt do mielenia musi być dobry. Ja mieliłam sezam takim mini rozdrabniaczem który był razem z blenderem i poradził sobie tak w 90 % ponieważ nie zmielił w 100 % ziarenek. Myślę że dobrym przyrządem jest też młynek do kawy, popróbujcie :)
Składniki na foremkę wielkości 15 x 10 cm :
Składniki na foremkę wielkości 15 x 10 cm :
- 200 g sezamu
- 5-6 łyżek miodu, prawdziwego, płynnego
- 1 lekko czubata łyżeczka kakao
- kilka kropel esencji waniliowej (niekonieczne)
- blender lub młynek do kawy
1. Ziarna sezamu wsypujemy na patelnie i podprażamy na lekko złoty kolor.
2. Następnie, w partiach (całości nie mielimy od razu ! ) przesypujemy do rozdrabniacza / blandera czy też młynka do kawy i mielimy. Zmielony sezam przekładamy do wysokiej miski.
3. Do zmielonego sezamu dodajemy miód tak aby konsystencja przypominała bardzo mokry piasek.
4. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao a do drugiej wanilię.
Najpierw wykładamy masę z wanilią, a obok z kakao i ubijamy w foremce łyżką, następnie wkładamy na noc do lodówki. Chałwa jest gotowa. Smacznego !
7 comments
ale pyszności!
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńZjem czasem chałwę, ale nigdy jej nie robiłam.
OdpowiedzUsuńJa też nigdy nie robiłam, pierwszy raz, ale wyszła bardzo smaczna :)
UsuńTeż czasami robię domową. Twoja wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńNiegdy sama nie robiłam chałwy, coś czuję że będzie ten pierwszy raz
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.