Domowa Chałwa Dwusmakowa

by - 10/02/2019 12:02:00 AM

Domowa chałwa jest prostsza niż myślałam, tylko sprzęt do mielenia musi być dobry. Ja mieliłam sezam takim mini rozdrabniaczem który był razem z blenderem i poradził sobie tak w 90 % ponieważ nie zmielił w 100 % ziarenek. Myślę że dobrym przyrządem jest też młynek do kawy, popróbujcie :)











Składniki na foremkę wielkości 15 x 10 cm :

  • 200 g sezamu
  • 5-6 łyżek miodu, prawdziwego, płynnego
  • 1 lekko czubata łyżeczka kakao
  • kilka kropel esencji waniliowej (niekonieczne)
  • blender lub młynek do kawy



1. Ziarna sezamu wsypujemy na patelnie i podprażamy na lekko złoty kolor.



2. Następnie, w partiach (całości nie mielimy od razu ! ) przesypujemy do rozdrabniacza / blandera czy też młynka do kawy i mielimy. Zmielony sezam przekładamy do wysokiej miski.



3. Do zmielonego sezamu dodajemy miód tak aby konsystencja przypominała bardzo mokry piasek.
4. Masę dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao a do drugiej wanilię.
Najpierw wykładamy masę z wanilią, a obok z kakao i ubijamy w foremce łyżką, następnie wkładamy na noc do lodówki. Chałwa jest gotowa. Smacznego !

Podobne Posty

7 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych