Ciasteczka Owsiane Na Musie Jabłkowym
Przepis znalazłam kiedyś na kwesti smaku i postanowiłam go teraz wypróbować zmieniając co nieco w przepisie. Ciasteczka wychodzą mięciutkie i są bardzo pożywne, idealne na przekąskę do szkoły czy pracy :)
Składniki na 10-12 ciastek:
Składniki na 10-12 ciastek:
- 100 płatków owsianych błyskawicznych
- 100 g mąki pszennej
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 jajko kl L
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 100-120 g gęstego musu/dżemu jabłkowego lub jedno spore jabłko
- 110 ml miodu lub syropu klonowego
1. Składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce.
2. Składniki mokre mieszamy w drugiej misce i dodajemy do suchych, mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Jeśli nie mamy musu to w tym momencie obieramy jabłko i kroimy je w drobną kostkę, następnie dodajemy do ciasta.
3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy po łyżce ciasta formując okrągłe ciasteczka.
Ciastka pieczemy w 170 stop. przez 10-15 minut do zrumienienia.
Ps. ciasteczka na musie wychodzą bardzo miękkie.
Źródło inspiracji Tutaj
10 comments
Wyglądają wyśmienicie. Bedę musiała spróbować je zrobić
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam jeśli lubi Pani miękkie ciastka to zachęcam do wykonania :)
UsuńPysznie wyglądają, aż zachęcają żeby je zrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, dla wielbicieli miękkiego, polecam :)
UsuńBardzo, bardzo apetycznie wyglądają, chciałoby się spróbować...
OdpowiedzUsuńDziękuje, zjedzone wszystkie co do ostatniego okruszka ;)
UsuńSuper pyszne i zdrowe. Jeden z najlepszych przepisów na ciastka owsiane jaki próbowałam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuje za wypróbowanie przepisu :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy można dać mniej miodu (albo w ogóle z niego zrezygnować)?
OdpowiedzUsuńZależy jak bardzo lubimy słodkie (bo jednak same jabłka aż takiej słodyczy nie dają), można próbować, miód nie jest tutaj bardzo ważnym składnikiem.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.