Słone Bułeczki Na Cydrze
Pyszne, mięciutkie o lekkiej nucie cydru, bułeczki które warto upiec aby spróbować ich smaku, a nam się tak spodobały, że będę je często piec ;)
Składniki na 10 bułeczek
Zaczyn:
Składniki na 10 bułeczek
Zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 220 ml cydru w temperaturze pokojowej
- 1 jajko kl L (możemy ująć łyżeczkę lub dwie jajka jeśli mamy braki w lodówce i rozmieszać to ujęte jajko z mlekiem - będzie potrzebne nam do posmarowania bułeczek)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 40 g masła roztopionego i ostudzonego
- odrobina jajka roztrzepanego do posmarowania bułeczek
- mak/kminek do posypania bułek
1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę, sól, cydr, wbijamy jajko. Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z reszta składników i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło i wyrabiamy dalej.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 10 części z których formujemy bułeczki. Gotowe bułeczki układamy na blaszkę i odstawiamy pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
4. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu.
6 comments
przepięknie Tobie wyszlYY
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńSpróbowałabym takich bułeczek :) Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, bułeczki pyszne wychodzą :D
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBułeczki jak malowane :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.