Czekoladowe Ciasto Z Powidłami I Pianką Śliwkową

by - 9/13/2019 12:02:00 AM

Ciasto wyszło mocno czekoladowe, nieziemsko smaczne z lekką pianką śliwkową. Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;)












Składniki na tortownicę 18 cm:

  • 2 jajka kl L
  • 1/2 szkl cukru
  • 35 g masła roztopionego
  • 70 g czekolady 50 lub 70 %
  • 75 ml mleka
  • 95 g mąki pszennej tortowej
  • 2 i 1/2 łyżki kakao
  • 3/4 płaskiej łyżeczki sody
dodatkowo:
  • około 1/2 słoika powideł śliwkowych (może być czekośliwka)
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 / 1/2 łyzki cukru pudru
  • 1/2 łyżki żelatyny + odrobina gorącej wody
  • roztopiona czekolada na polewę (około 1/2 tabliczki)


1. Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącym masłem, mieszamy to roztopienia.
2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już !
3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu.

4. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy w połowie. Jeśli wyrosła Wam górka to skrajmy ją (można, posmarować ją powidłami i zjeść ;) Następnie smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem.
5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody.
6. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i 2-3 łyżeczki powideł i mieszamy dokładnie.
7. Na koniec wlewamy żelatynę i mieszamy jeszcze raz dokładnie. Piane wykładamy na wierzch ciasta i chowamy do lodówki. Schłodzone ciasto oblewamy roztopiona czekoladą. Smacznego !!!


Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych