Ciasto wyszło mocno czekoladowe, nieziemsko smaczne z lekką pianką śliwkową. Można go nazwać takim skromnym torcikiem ;)
Składniki na tortownicę 18 cm:
Składniki na tortownicę 18 cm:
- 2 jajka kl L
- 1/2 szkl cukru
- 35 g masła roztopionego
- 70 g czekolady 50 lub 70 %
- 75 ml mleka
- 95 g mąki pszennej tortowej
- 2 i 1/2 łyżki kakao
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody
dodatkowo:
- około 1/2 słoika powideł śliwkowych (może być czekośliwka)
- 200 ml śmietanki 30 %
- 1 / 1/2 łyzki cukru pudru
- 1/2 łyżki żelatyny + odrobina gorącej wody
- roztopiona czekolada na polewę (około 1/2 tabliczki)
1. Czekoladę łamiemy na kawałki i zalewamy gorącym masłem, mieszamy to roztopienia.
2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę, następnie do masy partiami wsypujemy na przemiennie mąkę z sodą i kakao, masło z czekoladą oraz mleko i mieszamy całość, nie miksujemy już !
3. Wymieszane ciasto przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez 35-40 minut do suchego patyczka bez termoobiegu.
4. Upieczone ciasto studzimy, a następnie przekrawamy w połowie. Jeśli wyrosła Wam górka to skrajmy ją (można, posmarować ją powidłami i zjeść ;) Następnie smarujemy powidłami i przykrywamy drugim blatem.
5. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody.
6. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i 2-3 łyżeczki powideł i mieszamy dokładnie.
2 comments
Cudnie wygląda :) Na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńTak, bardzo nam smakowało :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.