Marchewkowa Szarlotka

by - 9/20/2019 12:02:00 AM

Gdy jesień już za oknem to wtedy nabieram ochoty na szarlotki, a tym razem w mojej szarlotce znalazła się marchewka. Wkomponowała się idealnie i pysznie smakowała ;) Spróbujcie, a może na stałe zagości u Was taka szarlotka ;)













Składniki na blaszkę 18 cm


Ciasto kruche:

  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1 żółtko kl. L
  • 1/2 szkl cukru
  • 90 g masła
  • 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej
Nadzienie:
  • 1 spora marchewka starta na drobnych oczkach (nie na papkę !)
  • 3-4 spore jabłka starte na grubych oczkach
  • odrobina białka do posmarowania spodu
  • kilka kropel cytryny
  • cynamon


Kruche ciasto

1. Z podanych składników zagniatam ciasto i dzielę na większą i mniejszą połowę. Mniejszą połowę wkładam do zamrażarki, a większą do lodówki na około 30-40 minut.
2. Większą częścią schłodzonego ciasta wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowana masłem i wysypaną bułką tartą.



Nadzienie Marchwiowo - Jabłkowe

3. Jabłka odsączamy z nadmiaru soku, skrapiamy sokiem cytryny i mieszamy z marchewką.
4. Wykładamy na kruchy spód który wcześniej posmarowaliśmy surowym białkiem. Na wierzch   ścieramy resztę ciastka które było w zamrażalce.

Ciasto pieczemy w 190 stopniach przez około 45-55 minut.

Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i zajadamy :) Smacznego !!




Ps. jeśli szukacie przepisu na większą blaszkę to możecie wzorować się na tym przepisie <-- Klik  dodając tylko więcej marchewki :)


Podobne Posty

7 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych