Gulasz Drobiowy Z Pieczarkami
Troszkę lżejsza wersja gulaszu bo zamiast wieprzowiny mamy drób ;) Delikatny, ale bardzo smaczny gulasz, który zazwyczaj podaje z ryżem.
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 2 i 1/2 szkl wody
- jeden podwójny filet z piersi kurczaka
- 200 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 1 mała marchewka
- 1/2 małego korzenia pietruszki
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 i 1/2 łyżki gęstej śmietany np. 18%
- pieprz, sól, papryka słodka i wędzona, warzywa suszone np. domowe warzywko <- klik
- przyprawa do gulaszu np. od Smaki Natury
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa i do zagęszczenia gulaszu
- opcjonalnie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w piórka, następnie przekładamy ja do gotującej się wody.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i przesmażamy na tym samym tłuszczu z dodatkiem pieprzu.
2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki i przesmażamy na tym samym tłuszczu z dodatkiem pieprzu.
3. Następnie obsmażamy mięso pokrojone w kostkę i obtoczone w mace pszennej. Obsmażamy tak tylko aby mięso się ścięło ze wszystkich stron.
W trakcie obsmażania dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę.
4. Następnie całość przekładamy do gotującej się wody i doprawiamy solą oraz papryką w proszku dodajemy także korzeń pietruszki. Dosypujemy także łyżeczkę warzyw suszonych oraz przyprawę do gulaszu. Całość gotujemy około 1 godziny.
5. Pod koniec gotowania możemy dodać konc. pomidorowy i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować gulasz.
6. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (śmietanę najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim ją dodamy ). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego !!!
6. Gulasz zagęszczamy śmietaną z około 1/2 łyżki mąki (śmietanę najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim ją dodamy ). Gotujemy do zgęstnienia. Smacznego !!!
6 comments
w takie dni jak dziś gulasz cudownie smakuje:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, rozgrzewa i jest sycący :D
UsuńPysznie podany :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo pysznie :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.