Szarlotka Z Cynamonem
Przepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;)
Składniki na tortownicę 22 cm
Ciasto kruche:
Składniki na tortownicę 22 cm
Ciasto kruche:
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru
- 2 żółtka z jaj kl. M
- 125 g masła
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1 łyżka śmietany 12-18 %
- esencja waniliowa
- 1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta
- kasza manna do posypania spodu surowego ciasta
Nadzienie:
- 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
- cynamon
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30-40 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością)
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)
Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg :)
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością)
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)
Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg :)
13 comments
Do kawy idealna!
OdpowiedzUsuńTak ;)
UsuńNa szarlotkę zawsze jestem chętna :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam :)
Usuńz szarlotkami to juz tak jest- trudno sie od nich oderwać;D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńCiężko się oprzeć takiej szarlotce i to z cynamonem <3
OdpowiedzUsuńOj bardZo ciężko ;)
UsuńCudowna szarlotka kochana, moje ukochane ciacho :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńPyszne i jesienne ciasto, mniamm :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo pyszniutkie było :)
UsuńCudowne ciasto :) Uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.