Ciasto kruche Z jabłkami

Szarlotka Z Cynamonem

00:02:00Iwona T.

Przepis na prostą i szybką szarlotkę która z naszymi, polskimi, jabłkami smakuje cudownie i ciężko poprzestać na jednym kawałku ;)



















Składniki na tortownicę 22 cm

Ciasto kruche:

  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 żółtka z jaj kl. M
  • 125 g masła
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1 łyżka śmietany 12-18 %
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżka białka do posmarowania spodu surowego ciasta
  • kasza manna do posypania spodu surowego ciasta
Nadzienie:
  • 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
  • cynamon
1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą. Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30-40 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem i obsypujemy kasza manna ( nie dużą ilością)
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta.

Szarlotkę pieczemy w 190-200 stopniach najpierw przez 50 minut grzanie góra dół, a następnie  przez około 10-15 minut termoobieg (piekarnik elektryczny)





Trzeba wyczuć, mój piekarnik tylko w ten sposób radzi sobie z ciastami kruchymi, najpierw grzanie góra-dół a następnie termoobieg :)

You Might Also Like

13 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy