Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego
Farszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :)
Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;)
Tutaj linki do farszynek z innymi farszami:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/01/farszynki-z-miesem-z-rosou.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/farszynki-z-pieczarkami.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/02/farszynki-z-duszona-kiszona-kapusta.html
Składniki na około 7-8 farszynek:
Farsz
Ciasto
2. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.
3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem. Zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego !!!!
Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;)
Tutaj linki do farszynek z innymi farszami:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/01/farszynki-z-miesem-z-rosou.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/farszynki-z-pieczarkami.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/02/farszynki-z-duszona-kiszona-kapusta.html
Składniki na około 7-8 farszynek:
- 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni)
- 1 jajko kl M
- około 1/2 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" to dodajemy troszkę więcej)
- troszkę mąki do obtoczenia farszynek
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Farsz:
- 250 g surowego mięsa mielonego np. z szynki
- 1 średnia główka cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie warzywa z rosołu ( niekonieczne, ale można dodać np. z jedną marchew, pietruszkę, cebulkę czy kawałek selera)
- 1 łyżeczka koncentratu
- 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (warzywko)
- sól, pieprz do smaku
Farsz
1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Następnie dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, warzywka suszone i dusimy mięso pod przykryciem przez około 10-12 minut. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy mu odparować.
3. Następnie przekładamy mięso do rozdrabniacza od blendera wraz koncentratem i ewentualnymi warzywami z rosoły i całość krótko miksujemy (nie na pastę, ale aby wszystko się w miarę połączyło) Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Gotowy farsz odstawiamy.
2. Następnie dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, warzywka suszone i dusimy mięso pod przykryciem przez około 10-12 minut. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy mu odparować.
3. Następnie przekładamy mięso do rozdrabniacza od blendera wraz koncentratem i ewentualnymi warzywami z rosoły i całość krótko miksujemy (nie na pastę, ale aby wszystko się w miarę połączyło) Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Gotowy farsz odstawiamy.
Ciasto
2. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.
4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego !!!!
6 comments
Pyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńMoja mama często robiła takie placki, ale bez farszu. Muszę wypróbować Twoją propozycję :)
OdpowiedzUsuńJa jak je robię bez farszu to zazwyczaj polewam je sosem pieczarkowym :)
Usuńwygląda przepysznie :>>
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.