Farszynki Z Pysznym Farszem Z Mięsa Mielonego

by - 9/25/2019 12:02:00 AM

Farszynki z pysznym farszem mięsnym, takie ziemniaczane kotlety to super pomysł na obiad, czy kolacje, a nawet na jedzonko na wynos do pracy. Smaczne same jak i z sosami :)
Dodatek warzyw np. z rosołu jeszcze bardziej wzbogaci smak, ale radze Wam wypróbować obydwie wersje i tą z warzywami i tą bez, i dopiero wtedy wybrać która Wam bardziej posmakuje ;)



Tutaj linki do farszynek z innymi farszami:
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2017/01/farszynki-z-miesem-z-rosou.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2018/09/farszynki-z-pieczarkami.html
https://gotowanietoproste.blogspot.com/2019/02/farszynki-z-duszona-kiszona-kapusta.html











Składniki na około 7-8 farszynek:

  • 500 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni)
  • 1 jajko kl M
  • około 1/2 szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" to dodajemy troszkę więcej)
  • troszkę mąki do obtoczenia farszynek
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 250 g surowego mięsa mielonego np. z szynki
  • 1 średnia główka cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ewentualnie warzywa z rosołu ( niekonieczne, ale można dodać np. z jedną marchew, pietruszkę, cebulkę czy kawałek selera)
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki suszonych warzyw (warzywko)
  • sól, pieprz do smaku



Farsz


1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni na oleju. Pod koniec dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Następnie dodajemy mięso mielone, sól, pieprz, warzywka suszone i dusimy mięso pod przykryciem przez około 10-12 minut. Pod koniec zdejmujemy przykrywkę i pozwalamy mu odparować.
3. Następnie przekładamy mięso do rozdrabniacza od blendera wraz koncentratem i ewentualnymi warzywami z rosoły i całość krótko miksujemy (nie na pastę, ale aby wszystko się w miarę połączyło) Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku.
Gotowy farsz odstawiamy.




Ciasto

2.  Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę.
3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem. Zagniatamy ciasto.
4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsz. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
5. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubioną surówką, barszczykiem, sosem bądź same. Smacznego !!!!


Podobne Posty

6 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych