Przepyszna wyszła ta rolada. Bardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami.
Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D
Składniki na jedną roladę:
ciasto/ biszkopt czekoladowy:
Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D
Składniki na jedną roladę:
ciasto/ biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka kl L (osobno żółtka i białka)
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 czubate łyżeczki kakao
- 4-5 czekoladowych cukierków np. trufli pokrojonych na drobno
- szczypta soli
masa z malinami:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietany 30-36 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
- około 200 g malin
polewa czekoladowa:
- około 25 g masła
- 4-5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka zimnego mleka
dodatkowo:
- płatki białej czekolady do dekoracji
- kilka malin
Biszkopt
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, pokrojone cukierki i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na wymiar 33 x 25 cm w miarę równo.
Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut.
3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.
Masa
4. Śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.
Polewa czekoladowa
5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Złożenie rolady
6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie w dwóch pasach i odstępach wykładamy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy czekoladą, na środku robimy pasek z białej czekolady i chowamy do lodówki aby polewa stężała, a smaki się przegryzły.
Przed podaniem dekorujemy malinami. Smacznego !
Przed podaniem dekorujemy malinami. Smacznego !
11 comments
Bardzo apetyczna ta roladka! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWspaniała i jak pięknie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńCudowna <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńBoimy się robić rolady i ostatnio naszła nas na nią ochota... wyszło coś innego jak zawsze ale kiedyś na pewno nam wyjdzie tak piękna jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńTeż się boje XD ale raz na rok się odwarze i czasem coś tam mi wyjdzie ;) :D
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.