Czekoladowa Rolada Z Malinami

by - 8/09/2019 12:02:00 AM

Przepyszna wyszła ta rolada. Bardzo czekoladowa wręcz miejscami jak brownie (za sprawą cukierków czekoladowych) z przyjemnie lekko kwaskowymi malinami.
Ps. tak z przekroju przypomina mi głowę sowy ;) :D











Składniki na jedną roladę:


ciasto/ biszkopt czekoladowy:

  • 3 jajka kl L (osobno żółtka i białka)
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 czubate łyżeczki kakao
  • 4-5 czekoladowych cukierków np. trufli pokrojonych na drobno
  • szczypta soli
masa z malinami:
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietany 30-36 %
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • około 200 g malin
polewa czekoladowa:
  • około 25 g masła
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka zimnego mleka
dodatkowo:
  • płatki białej czekolady do dekoracji
  • kilka malin



Biszkopt

1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, pokrojone cukierki i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy na wymiar 33 x 25 cm w miarę równo.

Pieczemy w  180 stop. przez 15-20 minut.

3. Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy na tą ściereczkę tak aby papier znalazł się u góry aby łatwo go było zdjąć i zawijamy biszkopt w roladę za pomocą ściereczki z cukrem pudrem. Zostawiamy tak zawiniętą aż do ostygnięcia.


Masa

4. Śmietanę razem z mascarpone i cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Miksujemy (ale nie za długo ) do uzyskania sztywnej masy.

Polewa czekoladowa

5. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.


Złożenie rolady

6. Roladę rozwijamy i smarujemy masą mascarpone, następnie w dwóch pasach i odstępach wykładamy maliny i zawijamy ciasno roladę. Następnie polewamy czekoladą, na środku robimy pasek z białej czekolady i chowamy do lodówki aby polewa stężała, a smaki się przegryzły.
Przed podaniem dekorujemy malinami. Smacznego !


Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne