Twarogowe Jagodzianki
Mam przywiozła jagody ze wsi i pierwszą moją myślą były jagodzianki! Nic mi tak z jagodami nie smakuje jak jagodzianki, tym razem przygotowane na twarogowym cieście dzięki czemu dłużej zachowują świeżość :)
Składniki na około 20 jagodzianek
Na zaczyn:
Składniki na około 20 jagodzianek
Na zaczyn:
- 50 g drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 2 łyżeczki cukru
Na ciasto:
- 600 g mąki
- 2 cale jajka kl. M
- 8 łyżek cukru
- około 80 g masła roztopionego
- 160 g twarogu półtłustego w kostce
- parę kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 320 g jagód
- 4 łyżki cukru
- 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej
Kruszonka (możemy pominąć)
- 8 łyżek cukru
- 12 łyżek mąki
- 140 g masła
- roztrzepane jajko kl M do posmarowania drożdżówek po wierzchu
Lukier:
- 4 łyżki gorącej wody
- 1 i 1/2 szkl cukru pudru
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajka, dodajemy twaróg, esencję waniliową oraz szczyptę soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 18-20 kulek. Każda ma ważyć około 60-70 g.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 18-20 kulek. Każda ma ważyć około 60-70 g.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
13 comments
Wspaniale wyglądają :) Częstuję się jedną :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i mogę jeszczę poczęstować bo mam zapas zamrożonych jagodzianek :)
UsuńWyglądają obłędnie ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńCudowne, mogła bym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńJa też:D tylko te jagody takie drogie, a lasu blisko nie mam żeby uzbierać :)
UsuńCudnie wyglądają:) mam kilka krzaczków w ogrodzie i podjadam je solo- moje dziecię nie chce ich jeść pod żadna postacią:( w kogo Ona sie wrodziła?
OdpowiedzUsuńDziękuje :D ...a dzieciom może kiedyś się zmieni smak i je polubią, tak było z dziećmi mojego brata ^_^
UsuńAle mamy teraz ochotę na jagodzianki! Wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jagodzianki. Zawsze nad morzem je jadłam jako dziecko :)
OdpowiedzUsuńcudowne!!! robiłam kiedyś też takie twarogowe są pyszne!!!
OdpowiedzUsuńIwonko ale one wspaniale wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńNie piekłam :( w tym sezonie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.