Kolejne z ciast do których nie potrzebujemy miksera, wystarczy łyżka, ewentualnie trzepaczka/rózga i troszkę cierpliwości no, i oczywiście kubek z jogurtem ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
- 150 g jogurtu naturalnego, gęstego
- 2 jajka kl L
- 1 nie pełny kubeczek cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne kubeczki mąki pszennej
- 1/2 kubeczka oleju
- kilka kropel esencji waniliowej
- truskawki przekrojone na połówki
- 50 g białej czekolady
- cukier puder
Składniki mają mieć temperaturę pokojową !
1. Do miski wbijamy jajka.
2. Dodajemy cały kubeczek jogurtu. Kubek myjemy.
3. Dodajemy olej oraz cukier i roztrzepujemy jajka.
4. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy esencję waniliową oraz posiekaną na grubo czekoladę białą ( po prostu pojedynczy tafelek przekrawamy na krzyż)
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Uwaga ! jeśli chcemy mieć ciasto wyższe weźmy jeszcze mniejszą blaszkę np o boku 20 cm.
Ja wolałam mieć mniej ciasta, a więcej owoców.
6. Wykładamy ciasto do blaszki, a na wierzchu układamy połówki truskawek.
Ciasto pieczemy w 190 stop. przez 40-45 minut do suchego patyczka (patyczek wbity tam gdzie nie ma truskawek musi być suchy!)
Po upieczeniu ciasto możemy posypać jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!
6 comments
Znam to ciasto, jest pyszne i leciutkie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto i dość często piekę. Pozdrawiam Ilonko :-)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to musi być pyszne :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńCiacho idealne do herbatki :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest genialne! Szybko się robi i świetnie smakuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje z wypróbowanie przepisu i ciesze się że ciasto posmakowało ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.