Twarogowe Jagodzianki

by - 7/04/2019 12:02:00 AM

Mam przywiozła jagody ze wsi i pierwszą moją myślą były jagodzianki! Nic mi tak z jagodami nie smakuje jak jagodzianki, tym razem przygotowane na twarogowym cieście dzięki czemu dłużej zachowują świeżość :)











Składniki na około 20 jagodzianek


Na zaczyn:


  • 50 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
Na ciasto:
  • 600 g mąki
  • 2 cale jajka kl. M
  • 8 łyżek cukru 
  • około 80 g masła roztopionego
  • 160 g twarogu półtłustego w kostce
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 320 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub bułki tartej
Kruszonka (możemy pominąć)

  • 8 łyżek cukru
  • 12 łyżek mąki
  • 140 g masła
  • roztrzepane jajko kl M do posmarowania drożdżówek po wierzchu
Lukier:
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 i 1/2 szkl cukru pudru


1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, wbijamy jajka, dodajemy twaróg, esencję waniliową oraz szczyptę soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.
3. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy wagowo na 18-20 kulek. Każda ma ważyć około 60-70 g.

4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.


Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po łyżce jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.




W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (smarowanie i kruszonkę możemy pominąć ). Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.



 Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!


Podobne Posty

13 komentarze

  1. Wspaniale wyglądają :) Częstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i mogę jeszczę poczęstować bo mam zapas zamrożonych jagodzianek :)

      Usuń
  2. Cudowne, mogła bym jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też:D tylko te jagody takie drogie, a lasu blisko nie mam żeby uzbierać :)

      Usuń
  3. Cudnie wyglądają:) mam kilka krzaczków w ogrodzie i podjadam je solo- moje dziecię nie chce ich jeść pod żadna postacią:( w kogo Ona sie wrodziła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D ...a dzieciom może kiedyś się zmieni smak i je polubią, tak było z dziećmi mojego brata ^_^

      Usuń
  4. Ale mamy teraz ochotę na jagodzianki! Wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jagodzianki. Zawsze nad morzem je jadłam jako dziecko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne!!! robiłam kiedyś też takie twarogowe są pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Iwonko ale one wspaniale wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne