Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe / Bez Pieczenia
Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni.
Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm
Masa z mascarpone:
Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm
Masa z mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 150 ml śmietanki 30 %
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka żelatyny
- 30 ml wrzątku
Masa Jogurtowo Truskawkowa:
- 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej
- 3 łyżki musu truskawkowego
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 40 ml wrzątku
Mus truskawkowy:
- 320 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy cukier pominąć)
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml wrzątku
Dodatkowo:
- 300 g herbatników
- 1/3 opakowania mini biszkopcików Andante
- 50 ml letniej wody z cytryną
Masa z mascarpone
1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok.
2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone)
3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna)
4. Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder i miksujemy wszystko do uzyskania sztywnej konsystencji.
5. Hartujemy żelatynę dodając do niej 2 łyżki masy z mascarpone, mieszamy i wlewamy miksując całość przy tym. Następnie wykładamy całą masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki.
Masa jogurtowo truskawkowa
6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania.
Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Mus truskawkowy
8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki.
Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin.
Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę 24 x 24 cm
3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna)
4. Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder i miksujemy wszystko do uzyskania sztywnej konsystencji.
5. Hartujemy żelatynę dodając do niej 2 łyżki masy z mascarpone, mieszamy i wlewamy miksując całość przy tym. Następnie wykładamy całą masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki.
Masa jogurtowo truskawkowa
6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania.
Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Mus truskawkowy
8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki.
(ps. zdjęcie takie sobie, bo mąż je robił na szybko telefonem, a stara cyfrówka znów niestety zjadła kilka ostatnich zdjęć do ilustracji krok po kroku)
Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin.
Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę 24 x 24 cm
15 comments
cudownie wygląda!!! zjadłabym sobie takie ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńPerfekcyjne ciasto, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
Usuńwygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWygląda bardzo smacznie i tak... puszyście :)
OdpowiedzUsuńDziękuje było bardzo smaczne :-)
UsuńWspaniale wygląda! Idealnie równiutkie warstwy ❤
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :*
UsuńZjadłam bym kawałek takiego pysznego ciasta Iwonko
OdpowiedzUsuńWszystkie moje koleżanki były zachwycone ciastem!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ciasto tak się spodobało :D Dziękuje za miły komentarz ^_^
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.