Trójkolorowe Ciasto Truskawkowe / Bez Pieczenia

by - 6/13/2019 12:02:00 AM

Pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które w dość prosty sposób przygotujemy. Schłodzone będzie idealnym deserem na upalne dni.












Składniki na kwadratową blaszkę 18 x 18 cm


Masa z mascarpone:

  • 125 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 30 ml wrzątku
Masa Jogurtowo Truskawkowa:
  • 300 ml jogurtu gęstego w temp. pokojowej
  • 3 łyżki musu truskawkowego
  • 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 40 ml wrzątku
Mus truskawkowy:
  • 320 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru (jeśli są bardzo słodkie truskawki, możemy cukier pominąć)
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 30 ml wrzątku
Dodatkowo:



Masa z mascarpone

1. Najpierw myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek i blendujemy je na mus i odstawiamy na bok.
2. W blaszce układamy herbatniki i skrapiamy je woda z cytryną (robię tak gdyż już miałam problemy aby herbatniki zmiękły tylko za pomocą mascarpone)



3. Żelatynę rozpuszczamy we gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia (ma być płynna)
4. Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę i cukier puder i miksujemy wszystko do uzyskania sztywnej konsystencji.
5. Hartujemy żelatynę dodając do niej 2 łyżki masy z mascarpone, mieszamy i wlewamy miksując całość przy tym. Następnie wykładamy całą masę na herbatniki i wykładamy kolejna warstwę herbatników, a następnie wstawiamy do lodówki.





Masa jogurtowo truskawkowa

6. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
7. Do miski przekładamy jogurt, 3 łyżki musu truskawkowego i cukier puder. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy całość (hartujemy) i strużkiem wlewamy do jogurtu podczas miksowania.
Masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.



Mus truskawkowy

8. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie hartujemy ją i wlewamy strużkiem do musu. Całość mieszamy i wykładamy na herbatniki, a na sam koniec wykładamy mini biszkopciki.

(ps. zdjęcie takie sobie, bo mąż je robił na szybko telefonem, a stara cyfrówka znów niestety zjadła kilka ostatnich zdjęć do ilustracji krok po kroku)


Ciasto schładzamy przez noc, albo przynajmniej przez 5 godzin.




Gdy podwoimy skłądniki, wyjdzie nam ciasto na blaszkę 24 x 24 cm

Podobne Posty

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.