Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy.
Składniki na około 9 słoików 300 g
Składniki na około 9 słoików 300 g
- 2 kg truskawek
- 500 g cukru
- 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych np. Emix
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek.
2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek.
4. Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając.
Natomiast jeśli chcemy aby truskawki się rozpadły, przed wsypaniem pektyn podgotowujemy z 10-15 minut.
5. Na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy, jeszcze chwilkę mieszamy i wyłączamy gaz.
6. Gotowy dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
13 comments
Pektyna jest rewelacyjna, tylko u nas ciężko ją dostać:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale nie dawno odkryłam że można ją zakupić w carrefour więc zrobiłam zapas ;)
UsuńZapraszam do naszego sklepu. Sprzedajemy pektynę do dżemów niskosłodzonych.
Usuńwłaśnie jest idealny czas na dżem truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńTak, zgadzam się i jak tylko jest chłodniejszy dzień to od razu zabieram się za przetwory :)
UsuńFajne i estetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDomowy dżem jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńW 100 proc się zgadzam ;-)
UsuńPyszny z pektyna 🙂
OdpowiedzUsuńZgadzam się :-)
UsuńWygląda obłędnie. Dzięki pektynie można dać do dżemu mniej cukru i wyjdzie przepyszny.
OdpowiedzUsuńNie trzeba wcale gotować później w wodzie słoików. Wystarczy przed nałożeniem dżemu wyparzyć słoiki w piekarniku na 120 stopni przez 20 minut, a nakrętki pogotować 5-10 min. w garnku z wodą by je wyparzyć i następnie po wyciągnięciu gorącego słoika (pamiętając o rękawicach) nałożyć goracy dżem, zakręcić słoik i obrócić go do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Robię tak od kilku lat i zapewniam, że wytrzymują nawet 3 lata i dłużej... no chyba, ze wieczko nie zassie to wtedy do lodówki i bieżącej konsumpcji...
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.