Dżem Truskawkowy Niskosłodzony Z Pektyną

by - 6/19/2019 12:02:00 AM

Sezon na truskawki w pełni więc pora na dżem truskawkowy, domowy, pyszny po prostu najlepszy.













Składniki na około 9 słoików 300 g



1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek. 
2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. 
3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek.
4. Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając.
Natomiast jeśli chcemy aby truskawki się rozpadły, przed wsypaniem pektyn podgotowujemy z 10-15 minut.
5. Na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy, jeszcze chwilkę mieszamy i wyłączamy gaz.
6. Gotowy dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.


Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Podobne Posty

13 comments

  1. Pektyna jest rewelacyjna, tylko u nas ciężko ją dostać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale nie dawno odkryłam że można ją zakupić w carrefour więc zrobiłam zapas ;)

      Usuń
    2. Zapraszam do naszego sklepu. Sprzedajemy pektynę do dżemów niskosłodzonych.

      Usuń
  2. właśnie jest idealny czas na dżem truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zgadzam się i jak tylko jest chłodniejszy dzień to od razu zabieram się za przetwory :)

      Usuń
  3. Domowy dżem jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Dzięki pektynie można dać do dżemu mniej cukru i wyjdzie przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie trzeba wcale gotować później w wodzie słoików. Wystarczy przed nałożeniem dżemu wyparzyć słoiki w piekarniku na 120 stopni przez 20 minut, a nakrętki pogotować 5-10 min. w garnku z wodą by je wyparzyć i następnie po wyciągnięciu gorącego słoika (pamiętając o rękawicach) nałożyć goracy dżem, zakręcić słoik i obrócić go do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Robię tak od kilku lat i zapewniam, że wytrzymują nawet 3 lata i dłużej... no chyba, ze wieczko nie zassie to wtedy do lodówki i bieżącej konsumpcji...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych