Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku

by - 5/16/2019 12:02:00 AM

Ciasto jest proste, mięciutkie i bardzo smaczne, a możemy je przygotować z różnymi owocami, nie tylko z rabarbarem ;)













Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

  • 250 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
  • 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • 1/2 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka kl M
  • szczypta soli
  • kilkanaście kropel esencji waniliowej lub cytrynowej
  • 1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
  • 250 g rabarbaru
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
  • cukier puder

Kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 60 g masła w temp. pokojowej



1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.


2. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.




3. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową/cytrynową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h




4. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Następnie wykładamy rabarbar wymieszany z 1 łyżką budyniu lub mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)


6. Po lekkim  podrośnięciu wstawiamy ciasto do ziemnego piekarnika i włączamy grzanie na 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki. 

Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!!


Źródło inspiracji Tutaj




Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :)
Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół blaszki ;)
Rabarbar możemy użyć mrożony tylko musi się wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.

Podobne Posty

4 komentarze

  1. mniammm; drożdżowe to ja uwielbiam pod każdą postacią

    OdpowiedzUsuń
  2. to moje ulubione drożdżowe- szybko, łatwo i pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar idealnie nadaje się do ciast drożdżowych i kruchych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

streetcom

durszlak

blogi kulinarne