Leniwe Drożdżowe Z Rabarbarem - Krok Po Kroku
Ciasto jest proste, mięciutkie i bardzo smaczne, a możemy je przygotować z różnymi owocami, nie tylko z rabarbarem ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
- 250 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
- 25 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 1/2 szkl cukru (użyłam pół na pół z trzcinowym)
- 125 ml ciepłego mleka
- 2 jajka kl M
- szczypta soli
- kilkanaście kropel esencji waniliowej lub cytrynowej
- 1/4 szkl roztopionego masła i ostudzonego (lub oleju)
- 250 g rabarbaru
- 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
- cukier puder
Kruszonka:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 60 g masła w temp. pokojowej
1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy dwa jajka, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową/cytrynową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Następnie wykładamy rabarbar wymieszany z 1 łyżką budyniu lub mąką ziemniaczaną i posypujemy kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką)
7. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do ziemnego piekarnika i włączamy grzanie na 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez 40-45 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, następnie posypuje je cukrem pudrem i życzę Smacznego !!!
Źródło inspiracji Tutaj
Ps. nie pokazałam wykonania kruszonki gdyż zazwyczaj mam jej zapas zamrożony i tylko wyjmuje do poszczególnych wypieków :)
Drożdżowe, zaraz po lekkim ostudzeniu jest bardzo puszyste i mięciutkie, można zjeść pół blaszki ;)
Rabarbar możemy użyć mrożony tylko musi się wcześniej rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.
4 comments
mniammm; drożdżowe to ja uwielbiam pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńJak łatwo i pysznie.
OdpowiedzUsuńto moje ulubione drożdżowe- szybko, łatwo i pysznie:)
OdpowiedzUsuńRabarbar idealnie nadaje się do ciast drożdżowych i kruchych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.