Zapiekanka Ziemniaczana Z Cukinią I Bryndzą
Zapiekanka jest prosta do wykonania, ale bardzo smaczna, idealna gdy w lodówce pustki. U mnie, tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;)
Składniki na 2 osoby:
1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.
4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą.
Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.
Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego !!!
Składniki na 2 osoby:
- 4 duże ziemniaki
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 %
- 1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki
- 50 g bryndzy
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
- wiórki masła
- masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania
1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.
4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą.
Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.
Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego !!!
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.