Zapiekanka Ziemniaczana Z Cukinią I Bryndzą

by - 3/07/2019 12:02:00 AM

Zapiekanka jest prosta do wykonania, ale bardzo smaczna, idealna gdy w lodówce pustki. U mnie,  tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;)
















Składniki na 2 osoby:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 %
  • 1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki
  • 50 g bryndzy
  • sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
  • wiórki masła
  • masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania

1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.
4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą.
Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.

Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego !!!

Podobne Posty

0 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych