Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach

by - 3/08/2019 12:02:00 AM

Babka była bardzo smaczna co widać na zdjęciu, zanim się obejrzałam został Mi tylko kawałek do zdjęć ;)













Składniki na jedną foremkę keksową półokrągłą (rynienkę):

  • 5 białek z jajek (mogą być rozmrożone)
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 5 czubatych łyżeczek masła orzechowego
  • 1/3 szkl oleju
  • garść żurawiny suszonej (niekonieczna)
polewa czekoladowa:
  • 5 łyżeczek cukru
  • 15 g masła
  • 1 łyżka zimnego mleka
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu


Ciasto

1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej.
3. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ewent. garść żurawiny, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
Ciasto pieczemy 180 stopniach przez około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka (drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy! )


Polewa

 4. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy wystudzone ciasto i obsypujemy orzechami. Smacznego !!!



Podobne Posty

9 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych