Szpinakowe Risotto
W okresie jesieni, zimy i wiosny bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Wiem, że są teraz najlepszą i najzdrowszą opcją gdyż są zamrażane w kilka godzin po zebraniu i zawierają w sobie dużą zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Takie warzywa nie kosztują dużo, a co najważniejsze mogą być już pokrojone czy rozdrobnione jak np. szpinak którego użyłam a to skutecznie skraca czas przygotowania posiłków co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota ;)
Zachęcam Was do kupowania i używania mrożonych warzyw jak i owoców bo o nich zapomniałam. Dostarczą nam one na pewno więcej witamin w tym okresie niż dostępne teraz na sklepowych półkach "świeże" warzywa i owoce które zawierają wiele konserwantów.
Składniki na 2 osoby:
Takie warzywa nie kosztują dużo, a co najważniejsze mogą być już pokrojone czy rozdrobnione jak np. szpinak którego użyłam a to skutecznie skraca czas przygotowania posiłków co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota ;)
Zachęcam Was do kupowania i używania mrożonych warzyw jak i owoców bo o nich zapomniałam. Dostarczą nam one na pewno więcej witamin w tym okresie niż dostępne teraz na sklepowych półkach "świeże" warzywa i owoce które zawierają wiele konserwantów.
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- około 100 g mrożonego
- 1 mała pierś z kurczaka
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1/2 kieliszka wina wytrawnego
- 1/2 główki cebuli
- 3 ząbki czosnku
- około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżki domowego warzywka
- oliwa do smażenia (może być smakowa)
- starty parmezan
1. Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także drobniutko posiekany czosnek.
2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje szpinak i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!
2 comments
Pyszna propozycja :) A szpinak uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.