Szpinakowe Risotto

by - 3/15/2019 12:02:00 AM

W okresie jesieni, zimy i wiosny bardzo często korzystam z mrożonych warzyw. Wiem, że są teraz najlepszą i najzdrowszą opcją gdyż są zamrażane w kilka godzin po zebraniu i zawierają w sobie dużą zawartość składników odżywczych, witamin i składników mineralnych.
Takie warzywa nie kosztują dużo, a co najważniejsze mogą być już pokrojone czy rozdrobnione jak np. szpinak którego użyłam a to skutecznie skraca czas przygotowania posiłków co w dzisiejszych czasach jest na wagę złota ;)
Zachęcam Was do kupowania i używania mrożonych warzyw jak i owoców bo o nich zapomniałam. Dostarczą nam one na pewno więcej witamin w tym okresie niż dostępne teraz na sklepowych półkach "świeże" warzywa i owoce które zawierają wiele konserwantów.












Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • około 100 g mrożonego 
  • 1 mała pierś z kurczaka
  • około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1/2 kieliszka wina wytrawnego
  • 1/2 główki cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • około 4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżki domowego warzywka
  • oliwa do smażenia (może być smakowa)
  • starty parmezan 


1.  Na patelnie wylewamy trochę oliwy i przesmażamy na nim cebulkę wraz z piersią kurczaka, która obsypuje solą, pieprzem i domowym warzywkiem. Dodaje także drobniutko posiekany czosnek.
2. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie, a nadmiar odparuje. Następnie dodaje szpinak i podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę  aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz łyżkę masła.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem. Smacznego !!!



Podobne Posty

2 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.