Karkówka W Sosie Chrzanowym

by - 3/13/2019 12:02:00 AM

Kolejny sposób na pyszne i delikatne mięsko. Jak widać było tak kruche że prawie się całkowicie rozleciało ;)















Składniki na 3 osoby:

  • 4 plastry karkówki
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
na sos:
  • 3 szkl wody
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 główki cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 średni, przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1/3 korzenia pietruszki pietruszki
  • 1 łyżeczka warzywka np. domowego
  • 4 łyżki śmietanki 30 % lub 36 %
  • 1/2 słoiczka chrzanu
zasmażka:
  • 1/2 łyżki masła
  • 1/3 płaskiej łyżki mąki

1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i rozbijamy.
2. W misce/głębokim talerzu mieszamy  (mąkę, majeranek, pieprz, sól) i obtaczamy w nich plastry karkówki.
3. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i szklimy na niej piórka cebuli.
4. W garnku zagotowujemy wodę i przekładamy do niej przesmażone piórka cebuli.
5. Na tym samym oleju obsmażamy z obydwóch stron karkówkę.
6. Kiedy karkówka jest już obsmażona, przekładamy ją do garnka z pyrkającą cebulką. Dodajemy listki laurowe, warzywko, przeciśnięty ząbek czosnku, korzeń pietruszki i dusimy wszystko pod przykryciem przez około 60 minut.
Od czasu do czasu mieszając.
7. Chrzan mieszam ze śmietanką, dolewam jedną małą chochelkę wywaru spod karkówki, mieszam i wlewam, smakuje i ewentualnie doprawiam solą, pieprzem.
8. Gdy mięso jest już miękkie zagęszczam sos zasmażką zrobioną z masła i mąki (masło rozpuszczamy na patelni, a następnie wsypujemy mąkę i przesmażamy na złoty kolor, pod koniec smażenia dolewamy wywaru, mieszamy tak aby nie było gęste i dodajemy do naszego sosu z karkówką)
Całość gotuje jeszcze z około 10 minut doprawiając jeszcze ewentualnie do smaku.
Karkówkę podałam z ziemniaczkami i np. ogórkiem kiszonym. Smacznego !!

Podobne Posty

4 komentarze

  1. Wygląda jak typowy niedzielny obiad z naszego dzieciństwa :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..i tak właśnie miał wyglądać, lubię czasem tak właśnie podawać obiad i tak prosto zrobić zdjęcie :D

      Usuń
  2. Mięsko wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.