Bezglutenowy Jabłecznik
Pyszny, żółciutki jabłecznik bezglutenowy :)
Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :)
Składniki na tortownicę o śred. 22 cm:
Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :)
Składniki na tortownicę o śred. 22 cm:
- 300 g mąki kukurydzianej
- 1 żółtko
- 1 jajko kl L
- 150 g masła
- ewentualnie 1/2 lub 1 czubata łyżka śmietana 18%
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- odrobina białka do posmarowania ciasta
- 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- cynamon
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest jeszcze za suche, nie chce się zlepić dodajemy śmietany) i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).
Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut grzanie góra dół.
Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut grzanie góra dół.
16 comments
Uwielbiam wszystkie jabłeczniki :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńTo polecam wypróbować w takim razie ;)
UsuńKocham jabłeczniki :-) Iwonko twój wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam Ci wypróbować Marzenko :-)
UsuńDużo ostatnio piekę, a raczej eksperymentuję z ciastem bezglutenowy i faktycznie zawsze wychodzi o wiele bardziej kruche i suche, ale i tak znika bardzo szybko:)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuje i za pewne wypróbuję, bo szarlotki kochamy:)
To prawda, są suchsze, ale każdy musi przetestować czy mu posmakuje. Nam najbardziej smakowało przez pierwsze dwa dni :)
UsuńPiękny kolor dzięki tej mące. Chętnie zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, kolorek tak , jak przy zachodzącym słońcu :)
UsuńApetyczny i piękny :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSuper❤
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńNastępnym razem, zrobię taką szarlotkę, pyszny smak :)
OdpowiedzUsuńPolecam ^_^
UsuńTo są zdecydowanie moje smaki. Ciasto wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.