Bezglutenowy Jabłecznik

by - 3/16/2019 12:02:00 AM

Pyszny, żółciutki jabłecznik bezglutenowy :)
Ciasto w konsystencji jest delikatniejsze, bardziej sypkie od tego tradycyjnego, ale smaczne i każdemu polecam wypróbować :)














Składniki na tortownicę o śred. 22 cm:

  • 300 g mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko 
  • 1 jajko kl L
  • 150 g masła
  • ewentualnie 1/2 lub 1 czubata łyżka śmietana 18%
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • odrobina białka do posmarowania ciasta
  • 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 5 jabłek średniej wielkości (najlepsze to szara reneta, antonówka, gloster, lobo, ligol )
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon
1.  Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest jeszcze za suche, nie chce się zlepić dodajemy śmietany) i dzielimy je na 2 nierówne części ( jedna większą drugą małą).
 Większą chowamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalki na około 30 minut.
2. Po tym czasie większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Następnie smarujemy białkiem.
3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, skrapiamy następnie, odczekujemy chwilę i odciskamy z nadmiaru soku.
4. Na tak przygotowany spód wykładamy jabłka.
5. Cynamon albo wcześniej mieszamy z utartymi jabłkami albo posypujemy nim po wierzchu jabłka.
6. Na wierzch ścieramy lub rwiemy resztę zamrożonego ciasta.



Szarlotkę pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut grzanie góra dół.

Podobne Posty

16 comments

  1. Uwielbiam wszystkie jabłeczniki :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham jabłeczniki :-) Iwonko twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam Ci wypróbować Marzenko :-)

      Usuń
  3. Dużo ostatnio piekę, a raczej eksperymentuję z ciastem bezglutenowy i faktycznie zawsze wychodzi o wiele bardziej kruche i suche, ale i tak znika bardzo szybko:)
    przepis zapisuje i za pewne wypróbuję, bo szarlotki kochamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, są suchsze, ale każdy musi przetestować czy mu posmakuje. Nam najbardziej smakowało przez pierwsze dwa dni :)

      Usuń
  4. Piękny kolor dzięki tej mące. Chętnie zjadła bym :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, kolorek tak , jak przy zachodzącym słońcu :)

      Usuń
  5. Następnym razem, zrobię taką szarlotkę, pyszny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To są zdecydowanie moje smaki. Ciasto wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych