Słodkie, Mięciutkie Bułeczki Z Ziemniakami
Źródłem inspiracji do stworzenia tych bułeczek był przepis na "Cocas de patata" czyli przepis na słodkie bułeczki z Majorki.
Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę :) są leciutkie, puszyste i długo zachowują wilgotność, a ziemniaków w ogóle nie czuć. Zachęcam Was do wypróbowania :)
Składniki na 12 bułeczek:
Bułeczki wychodzą przepyszne, naprawdę :) są leciutkie, puszyste i długo zachowują wilgotność, a ziemniaków w ogóle nie czuć. Zachęcam Was do wypróbowania :)
Składniki na 12 bułeczek:
- 600 g mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- 120 g cukru
- 100 ml oleju
- 200 g ugotowanych, wystudzonych, ziemniaków puree (mogą być wczorajsze, ale musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek)
- 2 jajka kl M
- 60 ml mleka lub roślinnego napoju lub wody
- kilka kropel esencji waniliowej
- szczypta soli
1. Z drożdży, jednej łyżeczki cukru i mleka/wody lub napoju roślinnego robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól, esencję waniliową, cukier, puree ziemniaczane i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot). W trakcie wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej aż się wchłonie a ciasto stanie się lekko lepkie i będzie odchodzić od ścianek misy robota.
Następnie wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia (nie będzie to spektakularny wyrost ciasta)
3. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy (odgazowujemy) i odstawiamy na 1 godz do ponownego wyrośnięcia.
4. Ciasto po ostatnim wyrośnięciu, znów zagniatamy i dzielimy na kulki 100 g.
Z każdej kulki formujemy bułeczkę która układamy na papierze do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy dłonią.
Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do podrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki, pieczemy w 180 stop. przez 18-20 minut bez termoobiegu
Upieczone, przekładamy na kratkę do wystudzenia. Wystudzone możemy od razu zajadać, zostawić na poranne śniadanie lub zamrozić. Smacznego !
1 comments
Pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.