Cytrynowo - Makowe Babeczki Na Białkach
Babeczki wychodzą wilgotne, pyszne i skuszą nie jednego swoim smakiem, a mak i cytryna to idealne połączenie ;)
Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :)
Składniki na 10 babeczek:
Możemy je też śmiało upiec do koszyczka wielkanocnego :)
Składniki na 10 babeczek:
- 4 białka ( ja używam rozmrożonych białek)
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/2 szkl cukru pudru
- 3 czubate łyżki maku
- 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g masła roztopionego i ostudzonego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
dodatkowo:
- polewa czekoladowa lub lukier cytrynowy do oblania babeczek
- do dekoracji kolorowe kwiatki z opłatka
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło.
3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę, mieszamy i wykładamy do wcześniej wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek.
16 comments
apetyczne babeczki
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJa ostatnio pieklam ciasto cytrynowe na bialkacg, tez super, babeczki wyglądają pięknie ☺
OdpowiedzUsuńDziękuje :* Ciasto też jest pyszne, wystarczy podwoić składniki i już mamy pyszną babkę :D
UsuńBardzo apetyczne babeczki porywam do kawy
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować :D
UsuńBardzo pyszniutkie babeczki :) Tak wiosennie i świątecznie u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, chociaż zdjęcia na śniegu to tak, troszkę wiosenniej się zrobiło ;)
UsuńPyszne maleństwa:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńIwonko ale wspaniałe babeczki :-) zjadłabym z chęcią teraz do kawki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :D
UsuńUrocze :) a do tego moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńJa też ustawiam się w kolejce po babeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zaparaszam :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.