Ciasteczka Donaty

by - 2/21/2019 12:02:00 AM

Ciasteczka, kruchutkie, maślane i z czekoladą, po prostu pyszne :)
Takie ciasteczka można też upiec i dekorować razem z pociechami, będą miały faradaje, a ile przy tym wylizywania i zlizywania czekolad ^_^

















Składniki na około 18 ciastek:

  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 2 czubate łyżeczki proszku budyniowego, waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki śmietany 18 %
dodatkowo:
  • 50 g czekolady deserowej/mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • 60 g czekolady białej
  • wiórki kokosa
  • wiórki czekolady, kolorowa posypka, płatki czekoladowe itp.


1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Masło wraz z cukrem ucieramy na puch. Dodajemy żółtko, ucieramy do wchłonięcia, a następnie dodajemy mąkę, budyń w proszku, śmietanę i całość zagniatamy.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4-5 mm i wycinamy ciastka o średnicy około 8 mm, a następnie korkiem/naparstkiem mniejszy okrąg.
Wykładamy je na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. 
Pieczemy przez około 15-18 minut do zrumienienia brzegów.

3. Czekolady, osobno ! roztapiamy nad kąpielą wodną, ważne aby robić to powoli, nie na dużym gazie aby czekolady się nie zważyły, jeśli jednak by się tak stało, można próbować ratować je zimnym mlekiem, po łyżeczce dodając i mieszając.
Do ciemniej czekolady (mlecznej, deserowej) dodajemy łyżeczkę masła.
Następnie wystudzone ciasteczka, maczamy w czekoladach i obsypujemy posypkami, wiórkami czy też starta czekoladą. Smacznego !!!

Podobne Posty

8 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych