Chleb Tostowy - Najlepszy Przepis !

by - 2/20/2019 12:02:00 AM

Piekę ten chlebek już od dobrych kilku miesięcy, a ciągle nie pamiętałam aby wstawić przepis, a wart jest on uwagi gdyż to jeden z lepszych przepisów na chleb tostowy. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, sprężysty nawet po odmrożeniu (zawsze po upieczeniu i wystudzeniu, zamrażam część chleba)
Polecam Wam z całego serducha ten przepis :)
















Składniki 2 bochenki


Zaczyn:

  • 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 50 ml ciepłego mleka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 30 g świeżych drożdży
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżeczki soli z malutkim czubkiem
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, gęstego (może być grecki)
  • około 6-8 łyżek oleju rzepakowego lub pół na pół z oliwą
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru



1. Z letniej wody, odrobiny mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy resztę ciepłej wody i dodajemy jogurt. 
3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.

Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.

4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek keksówek (
5. Następnie odstawiamy chleb w foremkach, przykrytych folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.

Kiedy chlebki wyrosną pod folię, smarujemy je wodą i wstawiamy je do piekarnika.
Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40 minut, następnie na ostatnie 15 minut włączamy grzanie tylko dolne (jeśli nie mamy takiej możliwości to na te ostatnie 10-15 minut zmniejszamy temp. pieczenia o 10 stopni.). Chleb razem ma się piec około 55 minut.

Upieczony chlebek, ostukany od spodu, wyda głuchy dźwięk.



Tutaj zdjęcia chlebków jak jeszcze ciemno było na dworze, z wcześniejszych wypieków.






Podobne Posty

2 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych