Chleb Tostowy - Najlepszy Przepis !
Piekę ten chlebek już od dobrych kilku miesięcy, a ciągle nie pamiętałam aby wstawić przepis, a wart jest on uwagi gdyż to jeden z lepszych przepisów na chleb tostowy. Chlebek jest mięciutki, wilgotny, sprężysty nawet po odmrożeniu (zawsze po upieczeniu i wystudzeniu, zamrażam część chleba)
Polecam Wam z całego serducha ten przepis :)
Składniki 2 bochenki
Zaczyn:
Polecam Wam z całego serducha ten przepis :)
Składniki 2 bochenki
Zaczyn:
- 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
- 50 ml ciepłego mleka
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 30 g świeżych drożdży
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej tortowej typ 450
- 250 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli z malutkim czubkiem
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego, gęstego (może być grecki)
- około 6-8 łyżek oleju rzepakowego lub pół na pół z oliwą
- 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
1. Z letniej wody, odrobiny mleka, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmujemy je na omączony blat i krótko zagniatamy odgazowując je. Następnie dzielimy na dwie części i wykładamy do wysmarowanych i obsypanych mąką blaszek keksówek (
5. Następnie odstawiamy chleb w foremkach, przykrytych folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Kiedy chlebki wyrosną pod folię, smarujemy je wodą i wstawiamy je do piekarnika.
Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40 minut, następnie na ostatnie 15 minut włączamy grzanie tylko dolne (jeśli nie mamy takiej możliwości to na te ostatnie 10-15 minut zmniejszamy temp. pieczenia o 10 stopni.). Chleb razem ma się piec około 55 minut.
Upieczony chlebek, ostukany od spodu, wyda głuchy dźwięk.
2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, cukier, wlewamy resztę ciepłej wody i dodajemy jogurt.
3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zrobił to robot :) Podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę i wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy. Ciasto po wyrobieniu jest lekko lepiące.
Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 h.
5. Następnie odstawiamy chleb w foremkach, przykrytych folią do ponownego wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni.
Kiedy chlebki wyrosną pod folię, smarujemy je wodą i wstawiamy je do piekarnika.
Chleb pieczemy w 190 stopniach grzanie góra-dół bez termoobiegu przez 40 minut, następnie na ostatnie 15 minut włączamy grzanie tylko dolne (jeśli nie mamy takiej możliwości to na te ostatnie 10-15 minut zmniejszamy temp. pieczenia o 10 stopni.). Chleb razem ma się piec około 55 minut.
Upieczony chlebek, ostukany od spodu, wyda głuchy dźwięk.
Tutaj zdjęcia chlebków jak jeszcze ciemno było na dworze, z wcześniejszych wypieków.
2 comments
idealnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.