Tarta Warzywno Serowa Na Cieście Twarogowym
Prosty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :)
Składniki na jedną tartę
Ciasto:
Składniki na jedną tartę
Ciasto:
- 150 g masła
- 150 g twarogu chudego lub półtłustego
- 150 g mąki pszennej typ 650
- sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra.
Nadzienie:
- około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.)
- około 120 g tartego sera lub mieszanki serów (ja użyłam gouda, ementaler i mozzarelle)
- pieprz, papryka słodka, ostra
Ciasto
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką.
3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika.
Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut do ze złocenia.
Nadzienie
4. Warzywa obgotowujemy w osolonej wodzie al dente, następnie odcedzamy i odstawiamy do obcieknięcia resztki wody.
5. Następnie wykładamy na podpieczony spód tarty, równomiernie obsypujemy startymi serami i obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w 180-190 stop przez 20-25 minut.
*Zdjęcia są z dwóch tart gdzie jedna jest bladsza, a ostatnia dość mocno mi się przypiekła pod moja nieuwagę, ale i tak zjedliśmy taką chrupiącą ;)
10 comments
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
Dziękuje :-)
UsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSuper wygląda :) Bardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńtakie chrupiące są chyba jeszcze smaczniejsze:)
OdpowiedzUsuńCzasami tak ;)
UsuńMmmmm. ... bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.