Daktylowe Ciasto Z Jabłkami

by - 1/11/2019 12:02:00 AM

Pyszne ciasto z dodatkiem sproszkowanych daktyli które dosładzają ciasto i nadają mu ładnego koloru oraz lekkiego posmaku toffi ;)




















Składniki na tortownice o śred. 24 cm:

  • 150 g masła
  • 100 g cukru 
  • 3 jajka kl M
  • 100 g sproszkowanych daktyli <- klik
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jabłka 
  • odrobina cynamonu do posypania po wierzchu jabłek
1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
2. Teraz dodajemy sproszkowane daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek i posypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.
Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy.
Gotowe, upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem Smacznego !!!!


* Zamiast sproszkowanych daktyli możemy użyć mąki migdałowej lecz ciasto wtedy przestanie być daktylowym. Daktyle dosładzają ciasto i nadają mu delikatnego smaku toffi.



Podobne Posty

4 komentarze

  1. Bardzo lubimy ciasta daktylowe.
    Maja bardzo karmelowy posmak, bez zawartości dodatkowego cukru.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis a ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda apetycznie i ciekawie :) Na pewno jest pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.