Daktylowe Ciasto Z Jabłkami
Pyszne ciasto z dodatkiem sproszkowanych daktyli które dosładzają ciasto i nadają mu ładnego koloru oraz lekkiego posmaku toffi ;)
Składniki na tortownice o śred. 24 cm:
Składniki na tortownice o śred. 24 cm:
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka kl M
- 100 g sproszkowanych daktyli <- klik
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką
- 5 łyżek mleka
- 2 jabłka
- odrobina cynamonu do posypania po wierzchu jabłek
1. Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
2. Teraz dodajemy sproszkowane daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą.
3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek i posypujemy cynamonem.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut.
Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy.
Ciasto jest wtedy gotowe gdy wbity, drewniany, patyczek w środek ciasta jest suchy.
4 comments
Bardzo lubimy ciasta daktylowe.
OdpowiedzUsuńMaja bardzo karmelowy posmak, bez zawartości dodatkowego cukru.
:)
bardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis a ciacho wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i ciekawie :) Na pewno jest pyszne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.