Pyszny torcik który został przygotowany tak bez okazji, a smakował wyśmienicie. Dobra herbatka jednak nadaje się nie tylko do picia, ale i do wypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;)
Składniki na tortownicę 18 cm
Biszkopt:
Składniki na tortownicę 18 cm
Biszkopt:
- 2 jajka kl L
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 1/4 szkl cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
- 2 łyżki oleju
Krem herbaciany z mascarpone:
- 125 g mascarpone
- 80 ml śmietanki 30-36%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- napar z herbaty teekanne fruit love o smaku malin i wanilii ( 3 torebki herbat zaparzamy w 1/2 szkl gorącej wody )
Galaretka z herbaty
- 2 torebki herbaty malinowej teekanne zaparzamy w 3/4 szkl gorącej wody
- 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego lub miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- pojemnik wielkości około 15 x 15 cm
Biszkopt
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej. Mieszamy wszystko i wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół.
Krem herbaciany z mascarpone
2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody. Następnie napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.
3. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Aby masa się nie zważyła najpierw dodajemy jedną łyżkę masy do naparu herbacianego z żelatyną i mieszamy a następnie wlewamy całość do ubitego mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki aby się schłodziła i zaczęła lekko tężeć.
Galaretka z herbaty
4. Herbatę zaparzamy w 3/4 szkl wody. Do gorącego naparu dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli napar ostygł podgrzewamy go do rozpuszczenia żelatyny.
5.Następnie przelewamy napar do pojemnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie do lodówki aby galaretka zastygłą.
Złożenie torcika
6. Większą część masy wykładamy na dolny blat biszkopta, następnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem.
7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim boki ciasta.
8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy tort w lodówce. Smacznego !
Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół.
Krem herbaciany z mascarpone
2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody. Następnie napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.
3. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Aby masa się nie zważyła najpierw dodajemy jedną łyżkę masy do naparu herbacianego z żelatyną i mieszamy a następnie wlewamy całość do ubitego mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki aby się schłodziła i zaczęła lekko tężeć.
Galaretka z herbaty
4. Herbatę zaparzamy w 3/4 szkl wody. Do gorącego naparu dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli napar ostygł podgrzewamy go do rozpuszczenia żelatyny.
5.Następnie przelewamy napar do pojemnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie do lodówki aby galaretka zastygłą.
Złożenie torcika
6. Większą część masy wykładamy na dolny blat biszkopta, następnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem.
7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim boki ciasta.
8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy tort w lodówce. Smacznego !
8 comments
Torcik herbaciany w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, powiem nie skromnie, że był pyszny :)
UsuńWygląda i brzmi przepysznie!!
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńCudowne ciasto Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWspaniały torcik:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.