Torcik Herbaciany

by - 1/17/2019 01:00:00 AM

Pyszny torcik który został przygotowany tak bez okazji, a smakował wyśmienicie. Dobra herbatka jednak nadaje się nie tylko do picia, ale i do wypieków, kremów i deserów. Spróbujcie kiedyś sobie zrobić taki krem lub galaretkę z herbaty, albo od razu taki torcik ;)






















Składniki na tortownicę 18 cm

Biszkopt:

  • 2 jajka kl L
  • 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szkl cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego bez cukru
  • 2 łyżki oleju
Krem herbaciany z mascarpone:
  • 125 g mascarpone
  • 80 ml śmietanki 30-36%
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • napar z herbaty teekanne fruit love o smaku malin i wanilii ( 3 torebki herbat zaparzamy w 1/2 szkl gorącej wody )
Galaretka z herbaty
  • 2 torebki herbaty malinowej teekanne zaparzamy w 3/4 szkl gorącej wody
  • 4 łyżeczki cukru trzcinowego lub zwykłego lub miodu
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • pojemnik wielkości około 15 x 15 cm



Biszkopt

1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną lub budyń. Na sam koniec dodajemy olej.  Mieszamy wszystko i  wylewamy do natłuszczonej, i wysypanej bułka tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop przez około 20-25 minut

Upieczony biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy w pół.


Krem herbaciany z mascarpone

2. Herbatę zaparzamy w 1/2 szkl wody. Następnie napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę i odstawiamy do przestudzenia.
3. Śmietankę wraz z mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Aby masa się nie zważyła najpierw dodajemy jedną łyżkę masy do naparu herbacianego z żelatyną i mieszamy a następnie wlewamy całość do ubitego mascarpone i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia.
Masę odstawiamy na chwilkę do lodówki aby się schłodziła i zaczęła lekko tężeć.


Galaretka z herbaty

4. Herbatę zaparzamy w 3/4 szkl wody. Do gorącego naparu dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli napar ostygł podgrzewamy go do rozpuszczenia żelatyny.
5.Następnie  przelewamy napar do pojemnika i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia, a następnie do lodówki aby galaretka zastygłą.


Złożenie torcika

6. Większą część masy wykładamy na dolny blat biszkopta, następnie równo rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem.
7. Resztą kremu obkładamy tort dookoła i na wierzch. Możemy użyć tutaj grzebień do dekoracji tortów i ozdobić nim  boki ciasta.
8. Zastygniętą galaretkę kroimy w kosteczkę i wykładamy na wierzch tortu, a następnie schładzamy tort w lodówce. Smacznego !





Podobne Posty

8 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych