Sernik Z Musem Z Owoców Leśnych - Mrożonych

by - 12/21/2018 12:02:00 AM

Uwielbiam kremowe serniki, a ten dokładnie taki jest. Pieczony w parze nabiera kremowej konsystencji i co ważne nie opada za wiele, a słodycz sera cudownie przełamuje lekka kwaskowatość owoców leśnych ;)




















Składniki na tortownicę 18 cm


Spód:

  • 100 g ciastek maślanych bądź pełnoziarnistych
  • 45 g masła
Masa serowa:
  • 600 g serka kremowego twarogowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 3 jajka kl. M
  • 2 łyżki oleju
Mus:
  • 100 g mrożonych owoców
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Spód

1. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, dobrze ugniatając i chowamy do lodówki.


Masa serowa

2. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.

Mus

3. Owoce przekładamy do rondelka/garnuszka i zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy do ich całkowitego rozpadnięcia się. Następnie przecedzamy przez sitko aby pozbyć się pestek.
4. Następnie w odrobinie wody rozmieszamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ja do musu. Zagotowujemy do uzyskania kisielu i odstawiamy do lodowatej wody do przestygnięcia.
5. Przestudzony mus wykładamy miejscami na serze, tworząc patyczkiem/wykałaczą esy floresy.

Do większego naczynia żaroodpornego/formy do zapiekanek wlewamy wrzącą wodę i umieszczamy ja na dole piekarnika (pod rusztem z sernikiem)

Sernik pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 50-60 min.

Wystudzony chowamy na noc do lodówki.




Podobne Posty

10 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych