Wilgotny Piernik Z Buraczkami
Nietypowy, ale bardzo smaczny piernik. Zachowuje długo wilgotność a to za sprawą buraczków które również nadają mu troszkę innej słodyczy, a tak naprawdę są bardzo mało wyczuwalne w cieście :)
Składniki na keksówkę 25 x 11 cm:
Ciasto
Składniki na keksówkę 25 x 11 cm:
- 3 jajka kl M
- 3/4 szkl cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej + 2 czubate łyżki
- 2 średniej wielkości ugotowane buraczki
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika (10 g )
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- garść bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina)
Polewa czekoladowa
- 130 ml śmietanki 30 %
- 100 g czekolady deserowej albo mlecznej
Ciasto
1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia.
2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
3. Następnie dodajemy masło z miodem, kakao, starte na najmniejszych oczkach lub zblendowane buraczki, bakalie, powidła oraz przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku elektrycznym w 180 stop przez około 1 h.
W piekarniku gazowym w 200 stop przez około 50-60 min.
Polewa
W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taką lekko wystudzona polewą polewamy piernik. Smacznego !!!
Polewa
W rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rozpuszczamy i taką lekko wystudzona polewą polewamy piernik. Smacznego !!!
2 comments
Nasz piernik z burakiem też wyszedł pyszny, więc do Twojego wątpliwości nie mamy :D
OdpowiedzUsuńDziękuje, był smaczny chociaż jak mąż się dowiedział że to z buraków to już mu mniej smakował ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.