Mięciutkie, Ucierane Pierniki

by - 12/13/2018 12:02:00 AM

Pyszne mięciutkie, pierniczki ucierane na maśle :)




















Składniki na 2 blaszki pierników:

  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej, tortowej
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego (może być i zwykły, biały)
  • 180 g masła
  • 1 jajko kl L
  • 1/2 szkl miodu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika





1. Masło z cukrem miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników.
2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc.
3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość 0,5 - 0,7 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blaszce.

Pieczemy w 180 stop. przez około 10-12 minut.

Wystudzone pierniczki, przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce.



Podobne Posty

5 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych