Boże Narodzenie Ciasta

Ciasto Krówka Na Biszkopcie

12/07/2018 12:02:00 AMIwona T.

Pyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....;)



















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

biszkopt:

  • 4 jajka kl L
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
krem budyniowy:
  • 1 opak. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 i 1/2 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej
nasączenie:
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa krówkowa z orzechami:
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
  • około 100 g orzechów posiekanych


Pieczenie biszkoptu

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.

2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowy

2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.


Przełożenie ciasta

4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą.
5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko je wciskając do masy.
7. Gotowe ciasto chowamy do lodówki aby przeszło smakami a masy stężały. Smacznego !

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Krówka w każdym wydaniu jest pyszna :D U nas krówki pojawiły się na torcie ale Twoje ciacho to krówkowe szaleństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pysznie:)
    u nas krówki znikają natychmiast po przyniesieniu do domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O... to tak jak i u mnie, krówki idą jak ciepłe bułeczki ;)

      Usuń
  3. Wygląda bosko! Chyba czas przetestować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam. A szkoda, bo wygląda przesmacznie. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy