Ciasto Krówka Na Biszkopcie
Pyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
biszkopt:
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm
biszkopt:
- 4 jajka kl L
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kakao
krem budyniowy:
- 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru
- 2 i 1/2 szkl mleka
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła w temp. pokojowej
nasączenie:
- 1/3 szkl gorącej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa krówkowa z orzechami:
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
- około 100 g orzechów posiekanych
Pieczenie biszkoptu
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.
2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowy
2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.
Przełożenie ciasta
4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą.
5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko je wciskając do masy.
7. Gotowe ciasto chowamy do lodówki aby przeszło smakami a masy stężały. Smacznego !
18 comments
wyśmienicie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje, pyszne było ^_^
UsuńCiasto wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńKrówka w każdym wydaniu jest pyszna :D U nas krówki pojawiły się na torcie ale Twoje ciacho to krówkowe szaleństwo :D
OdpowiedzUsuńKrówki szaleją :D
Usuńmusi być pysznie:)
OdpowiedzUsuńu nas krówki znikają natychmiast po przyniesieniu do domu:)
O... to tak jak i u mnie, krówki idą jak ciepłe bułeczki ;)
UsuńWygląda bosko! Chyba czas przetestować ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam, bo ciacho jest przepyszne :D
UsuńNigdy takiego nie robiłam. A szkoda, bo wygląda przesmacznie. Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, pyszne jest ^_^
UsuńWitam, mam pytanie odnośnie budyniu. Czy taka ilość mleka nie spowoduje, że będzie on rzadki?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, miało być za gęsty?
UsuńNa jedną paczkę budyniu 2,5 szkl mleka, co daje nam w zależności od wielkości szklanki 600-700ml? Budyń wychodzi za rzadki, i wtedy też cały krem. Chyba jest błąd w przepisie.
OdpowiedzUsuńTak, raczej dwa budynie powinny być potrzebne a nie jeden...zaraz poprawie przepis..
UsuńPięknie się prezentuje! 😍
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.