Ciasto Krówka Na Biszkopcie

by - 12/07/2018 12:02:00 AM

Pyszności tyle powiem :) Kto jeszcze nie robił musi go koniecznie zrobić, może na święta ....;)



















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

biszkopt:

  • 4 jajka kl L
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 duży budyń bez cukru o smaku krówka albo toffi
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kakao
krem budyniowy:
  • 2 opak. budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 i 1/2 szkl mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej
nasączenie:
  • 1/3 szkl gorącej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
masa krówkowa z orzechami:
  • 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
  • około 100 g orzechów posiekanych


Pieczenie biszkoptu

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier do utrwalenia, a następnie po jednym żółtko cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę z budyniem, kakao i proszkiem do pieczenia oraz miód i mieszamy całość łyżką albo szpatułką do połączenia.
Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stop przez około 25 minut.

2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie z cukrem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowy

2. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy pod folią aby nie było kożucha.
3. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu, aż do wykończenia składników.


Przełożenie ciasta

4. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i dolną warstwę nasączamy kawą.
5. Następnie wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim blatem.
6. Na wierzch rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy orzechami lekko je wciskając do masy.
7. Gotowe ciasto chowamy do lodówki aby przeszło smakami a masy stężały. Smacznego !

Podobne Posty

18 comments

  1. Krówka w każdym wydaniu jest pyszna :D U nas krówki pojawiły się na torcie ale Twoje ciacho to krówkowe szaleństwo :D

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pysznie:)
    u nas krówki znikają natychmiast po przyniesieniu do domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O... to tak jak i u mnie, krówki idą jak ciepłe bułeczki ;)

      Usuń
  3. Wygląda bosko! Chyba czas przetestować ten przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam, bo ciacho jest przepyszne :D

      Usuń
  4. Nigdy takiego nie robiłam. A szkoda, bo wygląda przesmacznie. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, mam pytanie odnośnie budyniu. Czy taka ilość mleka nie spowoduje, że będzie on rzadki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, miało być za gęsty?

      Usuń
  6. Na jedną paczkę budyniu 2,5 szkl mleka, co daje nam w zależności od wielkości szklanki 600-700ml? Budyń wychodzi za rzadki, i wtedy też cały krem. Chyba jest błąd w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, raczej dwa budynie powinny być potrzebne a nie jeden...zaraz poprawie przepis..

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych