Uwielbiam tego typu wafle i naprawdę ciężko jest mi zawsze powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego i kolejnego, i kolejnego ....;)
Składniki na 3 duże, wafle kwadratowe
Masa jasna:
1. Masa biała. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszamy aby grudek nie było. Odstawiamy na chwile do czasu przygotowania masy czekoladowej.
2. Masa czekoladowa. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem oraz kakaem. Kiedy to się stanie, z ściągamy z gazu i dodajemy nasze mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszając aby nie miało grudek.
3. Kwadratowe wafle przekrawamy, równo na pół.
Tak przygotowanymi masami które lekko przestygły i zaczęły tężeć, smarujemy naprzemiennie wafle, pamiętając aby na koniec docisnąć je czymś ciężkim i pozostawić tak na kilka godzin.
Składniki na 3 duże, wafle kwadratowe
Masa jasna:
- 4 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
- 30 g masła
- 1/4 szkl mleka
- 3/4 szkl mleka w proszku
- 1/4 szkl cukru
Masa czekoladowa:
- 2 łyżeczki tahini
- 30 g masła
- 1/2 szkl mleka w proszku
- 1/4 szkl mleka
- 1/4 szkl cukru
- 2 czubate łyżeczki kakao
1. Masa biała. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszamy aby grudek nie było. Odstawiamy na chwile do czasu przygotowania masy czekoladowej.
2. Masa czekoladowa. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem oraz kakaem. Kiedy to się stanie, z ściągamy z gazu i dodajemy nasze mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszając aby nie miało grudek.
3. Kwadratowe wafle przekrawamy, równo na pół.
Tak przygotowanymi masami które lekko przestygły i zaczęły tężeć, smarujemy naprzemiennie wafle, pamiętając aby na koniec docisnąć je czymś ciężkim i pozostawić tak na kilka godzin.
Smacznego !
5 comments
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo smaczne były :)
UsuńPodoba mi isę ten dodatek tahini :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bo mi też on pasuje w coraz większej ilości dań :)
UsuńU nas jak byłyśmy małe zawsze takie wafle przekładało się dżemem i masą, która została po zrobieniu tortu xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.