Wafle Mleczne Z Tahini

by - 11/16/2018 12:02:00 AM

Uwielbiam tego typu wafle i naprawdę ciężko jest mi zawsze powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego i kolejnego, i kolejnego ....;)


















Składniki na 3 duże, wafle kwadratowe

Masa jasna:

  • 4 łyżeczki tahini (pasty sezamowej)
  • 30 g masła
  • 1/4 szkl mleka
  • 3/4 szkl mleka w proszku
  • 1/4 szkl cukru
Masa czekoladowa:
  • 2 łyżeczki tahini
  • 30 g masła
  • 1/2 szkl mleka w proszku
  • 1/4 szkl mleka 
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 czubate łyżeczki kakao


1. Masa biała. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem. Kiedy mleko się zagotuje, z ściągamy z gazu i dodajemy mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszamy aby grudek nie było. Odstawiamy na chwile do czasu przygotowania masy czekoladowej.
2. Masa czekoladowa. Mleko zagotowujemy z cukrem, masłem oraz kakaem. Kiedy to się stanie, z ściągamy z gazu i dodajemy nasze mleko w proszku oraz tahini i dokładnie mieszając aby nie miało grudek.
3. Kwadratowe wafle przekrawamy, równo na pół.



Tak przygotowanymi masami które lekko przestygły i zaczęły tężeć, smarujemy naprzemiennie wafle, pamiętając aby na koniec docisnąć je czymś ciężkim i pozostawić tak na kilka godzin.




Smacznego !


Podobne Posty

5 comments

  1. Podoba mi isę ten dodatek tahini :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bo mi też on pasuje w coraz większej ilości dań :)

      Usuń
  2. U nas jak byłyśmy małe zawsze takie wafle przekładało się dżemem i masą, która została po zrobieniu tortu xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych