Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie

by - 11/20/2018 12:02:00 AM

Na prośbę moich czytelników przyśpieszyłam troszkę i cześć II piernika staropolskiego już jest gotowa ;)
Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika.
Ciasto najlepiej upiec i złożyć kilka dni przed świętami.


Tutaj Część I <-- klik






















Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika:

  • papier do pieczenia
  • twarda marmolada lub powidła śliwkowe
  • płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy
polewa czekoladowa:
  • 60 g masła
  • 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej




1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło.
2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje na wielkość blaszki od piekarnika (moja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm.
Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia.


Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu.

Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami, owijamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś ciężkim, odstawiamy na noc lub dłużej.
Ciasto przełożone masą/masami musi odleżeć swoje aby zmięknąć.

Polewą polewamy piernik tuż przed podaniem.

Podobne Posty

16 comments

  1. Taki piernik to dość skomplikowany przepis. Kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, on tylko wydaje się być skomplikowany w rzeczywistości jest prosty, trzeba kiedyś koniecznie wypróbować i upiec sobie takiego piernika :)

      Usuń
  2. Ależ to musi pachnieć i na pewno smakowac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, ciężko było się powstrzymać ;)

      Usuń
    2. Powstrzyma się ten kto nie lubi piernika xD

      Usuń
  3. Uwielbiamy wszelkie pierniki ale takiego nikt u nas w rodzinie nie piecze więc nawet nie wiemy jak smakuje :/ Na pewno jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja mama też nigdy nie piekła ale ja lubię testować nowe przepisy i ten naprawdę się sprawdza :)

      Usuń
  4. Wygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W tym roku nie robię, ale trzeba przyznać, ze to najsmaczniejszy piernik wśród pierników;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piernik wyszedł, ale strasznie suchy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety to jest taki typ piernika który zaraz po upieczeniu może być suchy. Dlatego należy go przełożyć, zawinąć np. w papier do pieczenia, obciążyć i odstawić na 2-3 dni aby zmiękł.

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych