Piernik Staropolski Część II - Pieczenie I Składanie
Na prośbę moich czytelników przyśpieszyłam troszkę i cześć II piernika staropolskiego już jest gotowa ;)
Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika.
Ciasto najlepiej upiec i złożyć kilka dni przed świętami.
Tutaj Część I <-- klik
Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika:
Przyszła więc pora na pieczenie i składanie naszego dojrzewającego piernika.
Ciasto najlepiej upiec i złożyć kilka dni przed świętami.
Tutaj Część I <-- klik
Składniki potrzebne do upieczenia i złożenia piernika:
- papier do pieczenia
- twarda marmolada lub powidła śliwkowe
- płatki migdałów lub drobno pokrojone orzechy
polewa czekoladowa:
- 60 g masła
- 1 i 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub deserowej
1. Ciasto na piernik wyjmuje wcześniej tak 2-3 godziny aby się ogrzało i zmiękło.
2. Następnie lekko podsypując stolnice i wałek, wałkuje na wielkość blaszki od piekarnika (moja ma 27 x 33 cm) na grubość około 0,5 cm.
Ciasto wałkujemy albo już na papierze na którym będzie się piekło albo przenosimy je za pomocą wałka na blaszkę z papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stop. przez około 15-18 minut bez termoobiegu.
Wystudzony piernik przekrawam na trzy równe paski, przekładamy marmoladą lub powidłami, owijamy papierem do pieczenia i obciążamy czymś ciężkim, odstawiamy na noc lub dłużej.
Ciasto przełożone masą/masami musi odleżeć swoje aby zmięknąć.
Polewą polewamy piernik tuż przed podaniem.
Ciasto przełożone masą/masami musi odleżeć swoje aby zmięknąć.
Polewą polewamy piernik tuż przed podaniem.
16 comments
Poproszę kawałeczek! Pycha :)
OdpowiedzUsuńJuż podsyłam kawałeczek :)
UsuńTaki piernik to dość skomplikowany przepis. Kiedyś spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńnie, on tylko wydaje się być skomplikowany w rzeczywistości jest prosty, trzeba kiedyś koniecznie wypróbować i upiec sobie takiego piernika :)
UsuńAleż to musi pachnieć i na pewno smakowac :)
OdpowiedzUsuńBardzo, ciężko było się powstrzymać ;)
UsuńPowstrzyma się ten kto nie lubi piernika xD
UsuńDziękujemy za część II !
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych wypieków :)
UsuńUwielbiamy wszelkie pierniki ale takiego nikt u nas w rodzinie nie piecze więc nawet nie wiemy jak smakuje :/ Na pewno jest obłędny :)
OdpowiedzUsuńMoja mama też nigdy nie piekła ale ja lubię testować nowe przepisy i ten naprawdę się sprawdza :)
UsuńWygląda świetnie a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńW tym roku nie robię, ale trzeba przyznać, ze to najsmaczniejszy piernik wśród pierników;)
OdpowiedzUsuńZapachniało świętami 😊
OdpowiedzUsuńPiernik wyszedł, ale strasznie suchy :(
OdpowiedzUsuńNiestety to jest taki typ piernika który zaraz po upieczeniu może być suchy. Dlatego należy go przełożyć, zawinąć np. w papier do pieczenia, obciążyć i odstawić na 2-3 dni aby zmiękł.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.